Wat zijn beursgenoteerde opties bij het beleggen?

Door 24 Webvertising

Iedereen wil graag zijn of haar geld zien groeien. Je geld op een spaarrekening zetten, wat een veilige methode is, levert tegenwoordig nauwelijks nog iets op. Dat betekent dat je investeringen zult moeten maken om je te laten groeien en daar de bijkomende risico’s moet incalculeren. Eén manier om te investeren om je geld te laten groeien, is door te gaan beleggen. Vooral met beursgenoteerde opties kun je aanzienlijke winsten maken. Maar wat zijn beursgenoteerde opties bij het beleggen eigenlijk?

Wat is een beursgenoteerde optie?
Beursgenoteerde opties zijn opties van een beursgenoteerd bedrijf die het recht geven om een bepaald effect binnen een bepaalde periode te kopen of verkopen tegen een vastgestelde prijs. Met effecten worden aandelen, obligaties of contracten bedoeld. Voor het recht dat een optie biedt, moet een premie betaald worden. Dit maakt beleggen in opties wat ingewikkelder en ook wat risicovoller dan wanneer je belegt in aandelen. De reden om het te doen is dat het veel meer winst kan opleveren dan het beleggen in aandelen.

Waarom investeren in beursgenoteerde opties?
De belangrijkste reden om te investeren in beursgenoteerde optie is het zogenaamde ‘hefboomeffect’. Dit houdt in dat de potentiële winst (maar ook het potentiële verlies) die je als belegger kunt maken hoger dan wanneer je direct belegt in de onderliggende waarde. Zo kun je met een relatief kleine investering toch een hoog rendement behalen. Daarnaast kun je met de juiste optiestrategieën ook inspelen op volatiliteit van zowel de markt als de waarde van de aandelen van het bedrijf in kwestie. Wanneer je opties defensief inzet, kun je er ook een deel van de risico’s in je aandelenportefeuille mee afdekken.

Risico’s van beursgenoteerde opties
Zonder risico’s te nemen kun je niet snel je geld laten groeien. Aan beursgenoteerde opties kleven ook risico’s. Het eerdergenoemde hefboomeffect kan er in het ergste geval ook voor zorgen dat je meer dan je inzet verliest wanneer je de optie gebruikt als short call, in welk geval het verlies onbeperkt is. Bij een long call verlies je ‘enkel’ de geïnvesteerde premie. Opties zijn complexe producten die kennis en beleggingservaring vereisen en waarbij sprake is van een hoge risicoacceptatie. Ben je zelf hier onvoldoende in onderlegd, dan is het zeer verstandig om je door experts te laten bijstaan bij het beleggen in beursgenoteerde opties.

Beleg nooit meer geld dan je daadwerkelijk kunt missen. Beleggen is geen spelletje, je kunt er ook veel geld mee verliezen. Beleg daarom met beleid en laat je waar nodig adviseren.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties