Waarom Cybersecurity belangrijker dan ooit is

Door BP

Cybersecurity is misschien wel hét woord van de laatste jaren. Overal waar je komt wordt er enorm veel aandacht aan gehecht. Waar voorheen vooral de grote bedrijven hiermee te maken hadden, worden ook kleinere bedrijven steeds sneller het doelwit van aanvallen. Zelfs de consument kan niet meer ontkomen aan de malaise. Daarom leggen we je hieronder uit waarom Cybersecurity steeds belangrijker wordt voor alle soorten bedrijven.

Opnemen in de strategie
Het is enorm belangrijk om de veiligheid van data binnen het bedrijf in de gehele strategie op te nemen. Doe je dit namelijk niet en verwatert het, dan kan het zijn dat je binnen de kortste keren achter de feiten aanloopt. Online veiligheid wordt namelijk al snel een vergeten kindje, zeker als het gaat om de veiligheid van data en het voorkomen van datalekken bij werknemers.

Kleine bedrijven denken vaak dat het niet nodig is om te investeren in deze veiligheid. Dit komt omdat zij volgens zichzelf niet interessant genoeg zijn voor hackers. Het probleem hierbij is echter dat zij dat zelf niet bepalen. Hackers bepalen zelf wel of een bedrijf interessant is of niet. Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat uw bedrijf als tussenpersoon wordt gebruikt om bij een van uw werknemers binnen te komen. Dataveiligheid en Cybersecurity zijn dus belangrijk voor álle bedrijven!

Maatregelen die je kunt nemen
Natuurlijk is het ook belangrijk om te benadrukken welke maatregelen je dan kunt nemen om dit te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal maatregelen op een rijtje gezet die gemakkelijk te implementeren zijn én niet veel geld kosten.

Educatie van medewerkers
Hoewel het een enorme investering lijkt én veel medewerkers niet denken dat het nodig is, zijn op het internet al verschillende (gratis) cursussen te vinden die je kunt gebruiken om je medewerkers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Basiskennis over phishing, malware of ransomware is eenvoudig aan te leren, waardoor je medewerkers dit ook kunnen herkennen mocht het zich voordoen.

Een Virtual Private Network
Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een VPN. Door middel van een dergelijke applicatie wordt de data die je verzendt en ontvangt namelijk versleuteld. Hierdoor kunnen hackers de data niet onderscheppen en kunnen ze ook geen gevoelige data van jouw bedrijf gebruiken. De app NordVPN uit de Play Store kan in dit geval al wonderen doen.

In veel gevallen is het zelfs mogelijk om een proefperiode af te sluiten, waarin je kunt uitproberen of dit voordelen biedt voor jouw onderneming. Heb je na verloop van tijd het idee dat dit zo is, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de meer uitgebreide versie van de VPN aan te schaffen. Daarbij kun je kiezen voor zowel een applicatie per device of op je router.

Wachtwoordmanagers
Er zijn veel verschillende tools beschikbaar die worden gebruikt door hackers om wachtwoorden te kraken. Er wordt dan willekeurig geprobeerd om wachtwoorden te achterhalen op basis van persoonlijke gegevens van medewerkers. Denk daarbij aan geboortedata, hobby’s of huisdieren. Om dit te voorkomen, is het verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken.

Hiermee kun je:
- Nieuwe wachtwoorden genereren, waardoor je voor elk account een ander wachtwoord kunt hanteren.
- Wachtwoorden opslaan.
- Al deze wachtwoorden beveiligen met één enkel ‘Master Password’.

Dit is een belangrijke methode om al je wachtwoorden bij de hand te houden, zonder dat je deze opschrijft of in een notitie op je laptop opslaat.

Virusscanner
Ook virusscanners kunnen bijdragen aan de initiële veiligheid van je apparaten. Deze detecteren namelijk in eerste instantie alle schadelijke dingen die zich op je laptop bevinden. Het ontdekken van de hierboven genoemde ransomware en malware behoort bijvoorbeeld ook tot de opties.

We zouden daarbij wel adviseren om een betaalde versie te hanteren. De gratis versie van verschillende virusscanners is namelijk erg beperkt en zorgt daarmee ook voor een minimale beveiliging. Om jezelf én jouw bedrijf maximaal te beveiligen, geniet een betaalde versie daarom de voorkeur.

Zoals je leest zijn het dus zowel grotere als kleinere bedrijven die slachtoffer worden van hackers. Álle bedrijven zouden zich daarom moeten beveiligen. Dat kan natuurlijk door één of meerdere van de hierboven genoemde methodes door te voeren. Heb je deze eenmaal doorgevoerd, dan gaat dit zowel op korte en lange termijn veel voordelen opleveren!

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties