Waarom Bitcoin de wereldreservemunt zou kunnen worden

Een groep afgevaardigden uit 44 landen kwam in 1944 in Breton Woods, New Hampshire, bijeen om het naoorlogse financiële stelsel te creëren dat de wereld al jaren kent. Deze delegatie heeft niet alleen het systeem van Bretton Woods tot stand gebracht, maar ook de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling opgericht, die uiteindelijk is uitgegroeid tot de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. Ook propageerde de conferentie ideeën waardoor de Amerikaanse dollar steeg en de wereldreservemunt werd.

Het systeem van Bretton Woods koppelde de wisselkoersen van de verschillende munten aan de Amerikaanse dollar om concurrerende devaluatie van munten en een race-to-the-bottom te voorkomen. Dit systeem koppelde de Amerikaanse dollar aan goud tegen $35 per ounce. En hierdoor werd de dollar bijna gelijkwaardig aan goud.

Tegen het einde van de jaren zestig gebruikte de VS de dollar om tegelijkertijd de Vietnamoorlog en de ruimtewedloop te financieren. Bijgevolg trachtten meer buitenlandse regeringen Amerikaanse dollars om te zetten in fysiek goud. En dit veroorzaakte een tijdelijke opschorting van de omzetting van de Amerikaanse dollar in goud in 1971.

Een halve eeuw later ondernam Richard Nixon een actie die de conversies tot vandaag opschortte. CEn dit heeft geleid tot economische gevolgen die veel mensen zelfs nu nog niet begrijpen. In wezen hebben de V.S. een systeem ingevoerd dat de staat in staat stelt meer geld te drukken in ruil voor diensten en goederen. En dit heeft sindsdien geleid tot een daling van de handelsbalans, wat de Fransen beschouwden als het exorbitante voorrecht van Amerika.

De grote verandering
In 2008 zijn na de financiële crisis twee essentiële dingen gebeurd. In de eerste plaats zijn landen begonnen met het voorstellen van een nieuw systeem ter vervanging van de huidige reservemunt, de Amerikaanse dollar. Zo pleitte Rusland voor een verenigde toekomstige wereldmunt met als slogan eenheid in verscheidenheid. Een VN-rapport steunde zelfs het idee om de Amerikaanse dollar op te geven.

Ten tweede, Satoshi Nakamoto creëerde of introduceerde de Bitcoin. Hoewel Satoshi's identiteit mysterieus blijft, beweren sommigen dat de naam staat voor een afvallige groep programmeurs en cryptografen die cypherpunks worden genoemd. Ze wilden een alternatief creëren voor de door de overheid uitgegeven valuta. En de jongeren hebben deze creatie snel overgenomen omdat zij zichzelf als wereldburgers beschouwen.

Hoewel centrale banken en Bitcoin niet per se bedrijven zijn, vormt de dynamiek een ontwrichtende innovatie. Aanvankelijk was Bitcoin een peer-to-peer betalingssysteem. Uiteindelijk kwam het in de mainstream met mensen die het verhandelen op platforms zoals https://yuanpaygroup.nl. Via dergelijke platforms kunnen particulieren en bedrijven fiatgeld gebruiken om Bitcoin te kopen. Ook institutionele beleggers kopen Bitcoin en blijven het houden. Dat is omdat ze het potentieel zien.

De Nieuwe Wereldorde
De huidige digitale wereld heeft een digitale munt nodig. En Bitcoin bewijst de virtuele munt te zijn die de wereld vandaag nodig heeft. Veel mensen hebben gevraagd of Bitcoin kan stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, die jarenlang als reservemunt heeft gefungeerd.
Bitcoin stijgt ten opzichte van veel andere valuta in de wereld. Het stijgt ook ten opzichte van diensten en goederen. Al deze argumenten zijn eerlijk, gezien de stijgende waarde van de Bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Bovendien vertonen goud en Bitcoin verschillende gelijkenissen. Aanvankelijk gebruikte men goud als reservemunt. Tijdens de pandemie van het coronavirus realiseerden de meeste mensen zich dat ze Bitcoin konden gebruiken als hun waardeopslag, omdat de crisis de waarde ervan niet negatief beïnvloedde.
De goudvoorraad hangt af van de hoeveelheid die de mens uit de aarde kan opgraven. Evenzo is de Bitcoin-voorraad afhankelijk van de hoeveelheid die miners kunnen genereren. Bovendien heeft Bitcoin een voorraadlimiet van 21 miljoen tokens. Het versleutelings- en registersysteem van Bitcoin is een innovatie waarbij gebruik wordt gemaakt van blockchain of geavanceerde algoritmen om de behoefte aan vertrouwen in transacties weg te nemen.

Slotopmerkingen
Sommige landen willen dat er een einde komt aan de dominantie van de Amerikaanse dollar. Sommige centrale banken zouden graag digitale munten hebben die ongelooflijke hulpmiddelen bieden voor het volgen, controleren en uitvoeren van monetair beleid. Bitcoin heeft tot deze dynamiek geleid. Bovendien wordt deze digitale munt over de hele wereld steeds meer aanvaard en geaccepteerd. En dit zou het de dominante digitale munt kunnen maken met het potentieel om de Amerikaanse dollar als reservevaluta te vervangen.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties