Tweede Kamerverkiezingen in 2021: uitslagen, bijzonderheden en stemgedrag

Door TS

Lees alles over wat de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 interessant maakt en welke bijzonderheden er allemaal aan het licht kwamen tijdens de uitslag.

Tweede Kamerverkiezingen in 2021
Voor een tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was er ook dit jaar weer meer dan genoeg te bespreken. Er is een belangrijke taak weggelegd voor het nieuwe kabinet, want zij moeten ons door de rest van deze crisis heen leiden. Daarnaast staat de ingang van een aantal nieuwe wetten op de agenda, zoals de Koa (Kansspelen op afstand) wet. Als Nederlandse gokker zul je dus op veel meer plaatsen met een nieuwe casino bonus 2021 in kunnen gaan. Daarnaast komt er in dit jaar dus ook een nieuw kabinet, alo verloopt de formatie tot nog toe alles behalve gesmeerd.

Uitslag verkiezingen
Er waren een aantal opvallende zaken aan de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Op 17 maart was het weer zover en mocht heel Nederland naar de stembus. Dat wat volgens de peilingen al was aangekondigd, gebeurde uiteindelijk ook, want de VVD wist relatief ruim te winnen. Toch waren er alsnog wel een aantal verrassingen. Zo eindigde D66 als tweede en wisten zij enorm te stijgen ten opzichte van de eerdere verkiezingen van vier jaar geleden.

Nadat de uitslag van de verkiezingen bekend werd gingen er gelijk allerlei geruchten over de formatie die zou volgen. Daarbij is strategie enorm belangrijk. Want elke partij wil de huid natuurlijk zo duur mogelijk verkopen. Zo geeft ook Tony Sloterman, product owner van een grote website, aan dat "het potentieel van strategie enorm groot is". Ditzelfde geldt natuurlijk in de politiek. Juist daarom is de formatie periode altijd enorm interessant. Want wat de uitslagen van de verkiezingen ook zijn, er zullen altijd meerdere partijen nodig zijn om met succes een kabinet te kunnen vormen.

Formatie en verkenners
Het leek dit keer allemaal niet zo moeilijk te worden. Aangezien de VVD, D66 en CDA in het vorige kabinet ook al hadden samengewerkt. Zij konden dit nu wederom gaan doen, met de hulp van een kleine partij, omdat ze net niet genoeg zetels hadden met de drie partijen bij elkaar. Dit leek al een beetje een formaliteit. De vorige keer duurde de formatie langer dan ooit, maar dat leek nu niet nodig. Totdat een incident alles veranderde.

Een van de formateurs moest de gesprekken verlaten vanwege een COVID-19 besmetting. Op het moment dat zij (Kajsa Ollongren) naar buiten liep om zichzelf naar huis te begeven en in quarantaine te plaatsen, gebeurde er iets opvallends. De aantekeningen die zij had gemaakt, hield ze namelijk duidelijk zichtbaar voor iedereen die dat wilde zijn, al gebeurde dit onbedoeld. Een aantal scherpe fotografen wist zodoende deze aantekeningen vast te leggen en heel Nederland kon precies meelezen wat er was opgeschreven. Daarmee was het werk van de formateurs gelijk gedaan, want naast Ollongren hoefde ook Annemarie Jorritsma niet meer terug te komen

En zo was er eigenlijk al een bom onder de formatie gelegd voor deze goed en wel begon. Het vervelende gevolg was dat deze gelijk weer opnieuw kon beginnen. Tevens wordt er, aan de hand van de openbaar geworden aantekeningen, getwijfeld aan de integriteit van veel kopstukken in de politiek. Zo kan het zomaar zijn dat dit schandaal verstrekkende gevolgen kan hebben. Misschien wel zo erg dat er nieuwe verkiezingen zullen moeten komen, al is het voorlopig nog even afwachten wat er precies zal gaan gebeuren.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties