Tuin

Lepona Tuinarrangeurs viert dertigjarig bestaan

'Wij zijn echte buitenmensen en dat dragen we ook uit'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

BALGOIJ - Wilco en Henny van Lent starten in 1988 op de kleigronden van
Balgoij hun eigen planten- en bomenkwekerij. Dertig jaar later is Lepona
Tuinarrangeurs uitgegroeid tot hét groen- en adviescentrum van de regio. Het echtpaar staat samen met hun zoons Wilco jr., Jorn en Harm het hele jaar door klaar om iedereen te voorzien van deskundig advies en goede hulp. Lepona (Leef Postitief & Natuurlijk) staat voor kennis van zaken, vergroening in plaats van vergrijzing en kwalitatieve duurzaamheid. “Wij zijn ondernemers in het groen.”

Bij zowel Wilco als Henny zit ondernemen in het bloed. Ze zijn beiden gewend om hard te werken om hun doelen te realiseren. Vlak na hun bruiloft in juli 1988 hebben ze de drive om voor zichzelf te beginnen. “We kochten in oktober van dat jaar een stuk land van 3,5 hectare in Balgoij”, blikt Wilco terug, “Dat was de start van onze eigen kwekerij voor vaste planten en bomen. Het viel wel even tegen, want alles hier is klei. Dat kenden wij niet. We hebben ons assortiment toen vrij snel aangepast aan de grond. Overige soorten kweekten we op in bakken en potten met zand.”
De gekweekte planten zijn in eerste instantie bedoeld voor de groothandel. “Alleen kregen we steeds vaker de vraag van particulieren of ze bij ons planten en bloemen konden kopen”, vertelt Wilco. “Voor die tijd was het heel bijzonder om als kwekerij rechtstreeks aan de klant te leveren, maar wij hebben besloten het toch te doen. We hebben toen een tuincentrum erbij gebouwd.”

Vergunningen
In de begintijd is de kwekerij niet meer dan een kaal stuk land. “Er was verder helemaal niets”, weet Henny nog. “De buren zagen we in de verte, honderden meters verderop. In die tijd woonden we in een huurhuis in Wijchen, maar kweekten we in een klein tunnelkasje. Later hebben we ook nog vier jaar in een caravan gewoond terwijl het bedrijf verder werd opgebouwd. De vergunningaanvragen voor een loods en grote kas verliepen moeizaam. We hadden inmiddels twee kinderen gekregen. Door gebrek aan ruimte in onze caravan, hebben we een tijdelijke woning ingericht in een stuk van de loods.”

Na het verkrijgen van de vergunningen kan het echtpaar eindelijk echt aan de slag om het bedrijf te laten groeien. “Lepona heeft voor ons altijd op nummer één gestaan”, vervolgt Henny. “Het is heel lang passen en meten geweest. Als ik drie plantjes verkocht, kon ik twee nieuwe halen. Eerderniet. We hebben ook allebei een tijdje elders gewerkt, want er moest toch een inkomen zijn. Soms stonden we midden in de nacht het plastic boven onze planten vast te houden om te voorkomen dat het weg zou waaien. Door vol te houden, hard te werken en ervoor te blijven gaan, hebben we het gered.”

Hoveniers
Vlak na het opstarten van de kwekerij is Wilco aan de slag gegaan als hovenier. “Een vrouw uit het dorp kwam mij vertellen dat ik haar tuin moest komen aanleggen”, zegt hij. “Dat heb ik gedaan. Vrij snel volgde een volgende tuin en zo is het werk verder gegroeid. Wij zijn echte buitenmensen en dat dragen we ook uit. We werken met professionele producten die via ons voor iedereen bereikbaar zijn.”
Henny is meer op het tuincentrum te vinden, maar kan ook ingeschakeld worden als TuinTeacher. “Dan help ik particulieren en bedrijven met hun tuin”, legt ze uit. “Geen algemeen advies over gazon- of plantonderhoud, maar specifieke tips voor jouw situatie. Les over je eigen tuin in je eigen tuin. Ook als je zelf al een hovenier hebt, kijken wij graag met je mee. Op ons tuincentrum kun je de verschillende mogelijkheden ervaren en bekijken. We nemen je aan de hand mee tot het beste resultaat.”

Toekomst
Voor Wilco en Henny houdt de reis hier niet op. Ze investeren volop in de toekomst. “Wij gaan voor vergroening in plaats van vergrijzing”, zijn ze het samen eens. “We willen de mensen graag naar buiten hebben. Dat ze van de natuur kunnen genieten. Dit doen we onder meer met onze belevingskwekerij. Dit groene park is nog volop in ontwikkeling, maar we willen mensen in de tussentijd graag blijven betrekken. Regelmatig zal er de mogelijkheid zijn om een bezoek te brengen aan de belevingskwekerij. Op deze manier blijft iedereen betrokken bij het groeiproces en wordt het iets van ons allemaal.”

Inmiddels zijn ook alle kinderen bij het bedrijf betrokken. Ze zijn opgegroeid op het terrein. Wilco jr., die als kind altijd al met een straatklinker rondliep, is het bestratingswerk ingegaan. Jorn treedt in de voetsporen van zijn vader als hovenier en gecertificeerd European Tree Worker (ETW'er) voor boomverzorging. De jonge Harm is elke zaterdag achter de kassa van het tuincentrum te bewonderen. “Die dag is hij onze financieel directeur”, lacht Henny. “Hij weet alles.”

Inmiddels is Lepona uitgegroeid tot hét groencentrum van de regio. De tuintips van Henny hebben al menig liefhebber geholpen Deze zijn te vinden in de wekelijkse columns die ze schrijft voor lokale huis-aan-huisbladen, maar ook in de eigen GroenGlossy. Een tijdschrift boordevol handige adviezen en weetjes voor mensen die graag in de tuin werken, of je nu beginner of expert bent. Het ondernemende gezin zit intussen niet stil en blijft aan de weg timmeren om in de toekomst de klanten nog beter van dienst te zijn; een totaalconcept voor je tuin. 


Feestweek van 8 tot en met 13 oktober
Bij een jubileum hoort een feestje. Omdat Lepona Tuinarrangeurs dertig jaar bestaat, zijn er speciale acties van maandag 8 tot en met zaterdag 13 oktober. Die week zijn er mooie aanbiedingen en cadeautjes voor de klanten. Maar ook de Belevingskwekerij is dan geopend, zodat men de ontwikkeling van het park kan zien. Kom dus snel een kijkje nemen aan de Houtsestraat 30 in Balgoij.  Meer informatie en de webshop vind je op www.lepona.nl. Bij (tuin)vragen kun je contact opnemen via 024-6423837 of hennystuintips@lepona.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties