Tuin

Tuinen gezond... TuinTeacher in beeld

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Tuinen vandaag de dag zijn misschien wat eenvoudiger qua opzet, basis en vorm, maar sfeer en beleving worden steeds belangrijker. Er wordt meer verwacht dan een plan waarin het perceel een vorm krijgt en beplant wordt. De totale aankleding, omranding, opvulling en details maken het verschil. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een architect die bij het ontwerp aandacht heeft voor het ‘totaalplaatje’. Als tuinervaringsdeskundige bied ik ook zo’n totaalvisie voor iedereen.

Creëer ruimte voor vrije tijd
Nu tuinieren een veelvuldige bezigheid is, is het ook fijn om je tuin als sfeervolle buitenruimte in te richten. Een plaats waar je kunt genieten met vrienden en familie. Hoe mooi is het om dit te combineren met materialen en planten die er toe doen. Eigenlijk hangt een tuininrichting tussen kunst en wetenschap in. De kunst is om zoveel mogelijk ruimte en groen te creëren en kennis om dit alles door de wisselende seizoenen heen mooi te laten blijven zodat je er ook echt van kunt genieten.

Basis voor je tuin
Niets is belangrijker dan te beginnen bij de basis. Ook al heb je een bestaande tuin, de basis zal nooit veranderen: een goede bodem voor een gezonde groei.
• Blijven de planten dan uit zichzelf niet gezond?
Nee, de plant blijft niet uit zichzelf gezond. Net als in het gewone leven hebben ook planten verzorging nodig. Dit wil niet zeggen dat we ieder jaar hetzelfde moeten doen per maand. Wanneer en wat er gedaan moet worden in je tuin is afhankelijk van het weer en het seizoen.
• Vraagt je tuin altijd dezelfde hoeveelheid voeding en water? Door de weersverandering is dit de laatste tijd erg veranderd. Droogte en warmte nemen toe en duren steeds langer. Daar moeten we op inspelen. Als je veel water geeft, moet er ook veel meer bemest worden. Gebruik bemesting die minder uitspoelt, zodat de plant toch over de juiste voedingselementen beschikt.

Ziektes en plagen
Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen en het goede nieuws is... dit kan ook maar dan moeten we er wel op voorbereid zijn. Ik sta vaak in een tuin en dan denk ik ‘hadden ze mij maar eerder ingeschakeld, dan hadden we op een natuurlijke gezonde manier deze plagen voor kunnen zijn’.

De boog kan niet altijd gespannen zijn
Dit prachtige spreekwoord geeft ons altijd weer dé perfecte reden waarom we even aan vakantie toe zijn. Voor je planten en het gazon geldt het tegenovergestelde. Een hete zomer vormt voor al het levende groen een ‘stress moment’. Wij willen dat onze planten er de hele zomer glanzend en blij bij staan en dat ons gazon eigenlijk lijkt op een ‘outdoor’ tapijt. Dit is niet altijd mogelijk. Als TuinTeacher leer ik je geduld te hebben met je planten en gazon. Hoe fijn is het als je weet waar je op moet letten, waarom planten ziek worden en wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen of te verhelpen. Wij willen graag voor iedereen de rots in de branding zijn voor de tuin, of het nu gaat over een advies van een bestaande tuin, de complete verzorging of tuinaanleg.

Tuinadvies in je eigen tuin kan heel verhelderend werken. We lopen samen door je tuin en ik geef tuinadvies waar jij dit nodig hebt. Alle onderwerpen die voor de kwaliteit van jouw tuin van belang zijn komen aan bod. We kijken welke producten je toegepast hebt en of je misschien extra of andere middelen nodig hebt om je tuin gezond te houden.

Gebruik onze expertise voor jouw tuin. Leuk en vooral handig om te weten is dat je mij als TuinTeacher voortaan ook online kunt boeken voor een afspraak. Makkelijk, vertrouwd en een innoverende tuinles in je eigen tuin is echt leerzaam. Tuinieren is leuk en met een beetje hulp wordt het nog leuker!

“Wat je vorig jaar toegepast hebt, kan dit jaar weer anders zijn.”

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties