Tuin

Tuincolumn Henny van Lent-Polman

Sprankelend en modieus

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Als we het hebben over de tuin dan mogen sommige planten best eens extra in het zonnetje gezet worden. Niet alleen omdat ze bijzonder zijn, maar ook omdat ze duidelijk een functie hebben. Planten die geliefd zijn voor bijen én voor iedere tuinliefhebber omdat ze het hele jaar voor plezier zorgen en een lust zijn om naar te kijken of het nu gaat om de bloemen in het vroege voorjaar of het hartvormige blad in afwisselende kleuren. Verrassend zijn ze in ieder geval.

Passend in deze tijd
Bijzondere planten geven meerdere seizoenen een kleurenshow met opvallende ‘echte’ kleuren. Daarbij voldoen ze aan de criteria van vele tuinliefhebbers: een zolang mogelijke periode op de meest uitdagende manier in je tuin staan. Eén van de planten die eigenlijk een lintje verdienen zijn de Cercis soorten, ook wel Judasboom genoemd en prijzenboom in de categorie tuin-, balkon en terrasplanten.

Cercis canadensis ‘Carolina Sweetheart’
De meest extravagante soort, een bewonderenswaardige boom in je tuin. De plant bloeit al in maart/april met opvallende donker roze-paarse bloemen. Na de bloei wordt de boom nog mooier met zijn prachtig roze, wit en groen hartvormig blad. Daarbij heeft de boom weinig onderhoud nodig en wil alleen gesnoeid worden als het echt nodig is.

Cercis canadensis ‘Golden Falls’ (treurvorm in de Cercis collectie)
Deze sierlijke variant groeit in treurvorm met mooie gele hartvormige bladeren en wat heel bijzonder is dat het blad niet verbrand in de zon. Net als zijn ander broers en zussen trakteert dit soort je ook op prachtige lilakleurige bloemen in het voorjaar die geliefd zijn bij insecten en bijen.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy‘
Ook een naaktbloeier met opvallende paarse bloemen. Het blad van de ‘Forest Pansy’ is glanzend en de jonge bladscheuten zijn bijna zwart van kleur. Later in de tijd verkleurd het blad naar purperrood. Het is een cultivar die onze aandacht wel verdient zodat we hem meer gaan zien in de tuinen.

Er zijn nog veel meer Cercis soorten die bijzonder zijn voor je tuin, balkon of terras. De vormboom, struik en heester die verraderlijk mooi is en zich aanpast aan de omstandigheden van zijn standplaats en daarom een grote toekomstige verleider is voor ons huidige klimaat.

Extra om niet te vergeten
Geef bomen en grotere heesters die wat minder groeien nu een boost. Zie je aan je bomen of heesters dat de groei achterblijft, het blad klein is of dat de boom het blad verliest? Geef de planten dan een mengsel van vertimulch voor een optimaal herstel en een goede doorstart.

Gazononderhoud
Het is september, je gazon gaat wat langzamer groeien maar met de juiste bodemtemperatuur van nu zijn de omstandigheden ideaal voor een goede wortelgroei en voor het ontkiemen van graszaad. Werk kale plekken bij en wacht niet te lang als je een nieuw gazon wilt inzaaien. Zorg ook dat je de laatste bemesting voor de winter toepast. Gebruik hiervoor een Pré-winter bemesting.

Aanplanten van je tuin? Juist nu!
Planten zijn de finishing touch die elke tuin bijzonder maken. Wil je graag weten welke planten bij jou in de tuin of bloembak thuishoren? Wij helpen je om de planten op een juiste manier te rangschikken. Vraag naar de mogelijkheden.

Iedere tuin verdient de juiste aandacht.

Henny van Lent-Polman
TuinTeacher

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 Balgoij | 024 - 642 38 37

www.lepona.nl  | www.kiesjetuinpoducten.nl
Ma 13-18u. Di t/m vr 9-18u. Za 08.30-17.00u

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties