Tuin

Skimmia’s maken van je tuin een schilderij

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

We kennen ze allemaal en heel veel tuinliefhebbers hebben er wel een in de tuin staan. Maar waarom is deze plant zo gewild? Dit heeft hij echt te danken aan de opvallende bloemen en bessen die ook bruikbaar zijn in tijden waarin we juist zo graag knutselen met buitengroen en bessen. De aankomende tijd halen we het buitengevoel naar binnen. Planten met bloemen en bessen die het binnen en buitengevoel EEN maken.

Wat weten we van de Skimmia?
Van deze plant weten we dat hij heel goed tegen kou kan, niet snel opgeeft en met alle seizoenen mee kleurt. Het is een absolute doorzetter en hij heeft gevoel voor stijl. De plant hoort bij de Rutaceae, lees Wijnruitfamilie, waar ook onze citrusplanten deel van uitmaken. Waar zie je dit dan aan? Dit zie je aan de blaadjes van de planten. Als je deze een beetje fijn maakt (kneust) dan ruik je de citrusgeur. Verder weten dat de bessen van de Skimmia er lang aan blijven zitten, daarbij verspreiden ze ook een subtiele zoete geur. Veel vogels en andere kleine tuindieren zijn niet echt liefhebber van de Skimmia bessen. Voor ons een groot voordeel, want we kunnen er heel lang van genieten. Het blad van de Skimmia is glimmend groen en nu de zomer ten einde is zie je dat de groene bessen van de Skimmia snel verkleuren. Dit zorgt dat de plant de hele winter een waar kleurobject is. Onweerstaanbaar mooi voor iedere tuin, terras en balkon.

Skimmia soorten
- Skimmia japonica ‘Veitchii: middelgrote wintergroene heester met een compacte groeiwijze. Bloeit met geurende roomwitte bloemen gevolgd door dikke trossen vuurrode grote bessen. Dit is een vrouwelijke plant, dus combineer hem met een mannelijke plant zoals de Skimmia ‘Rubella’.
- Skimmia japonica ‘Obsession’. Dit is een bes-dragend soort die in de winter ook nog mooie rode bloemknoppen draagt. Hij is compact van groei en past ook in een kleine tuin. Van maart tot en met mei geeft de plant kleine witte bloemen. Ook voor dit soort geldt, het is een vrouwelijke plant dus combineer hem met de Skimmia ‘Rubella’ voor optimale besvorming.
- Skimmia ‘Reevesiana’ Deze plant is tweeslachtig, ook zonder mannelijke struik in de buurt verschijnen er rode bessen. De plant blijft mooi laag en bloeit vanaf april met witte bloemen.
- Skimmia japonica ‘White Dwarf’ Dit is een groen-witte Skimmia. Het is een dwergvariant met mooie opvallende groen-witte knoppen. Vanaf april veranderen deze knoppen in witte bloemen. De plant heeft helder groen blad en is zeer geschikt om potten en bakken op te fleuren.
- Skimmia japonica ‘Temtpation’ Dit is een zelfbestuiver en met zijn opvallende rode bessen en geurende witte bloemen in het voorjaar past hij overal. De plant heeft in tegenstelling tot de meeste skimmia’s een wortelgestel van topkwaliteit. Na de bloei produceert hij weer bessen zonder dat hij daar een andere plant voor nodig heeft.
- Skimmia japonica ‘Red Berry Bee’ Dit is een nieuwe variëteit en met recht een ‘Autumn Pearl’. De plant heeft bijzondere bessen. Ze zijn donkerrood, relatief groot en maken samen volle dichte trossen die lang aan de plant blijven zitten. Ze zijn zelfs nog zichtbaar als de nieuwe trossen zich het jaar erop alweer aandienen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, ieder met zijn eigen charme. Kom ze bewonderen in ons plantencentrum tijdens de Green October maand. De verzorging is makkelijk en wij leggen het je graag uit!

Een beetje van de planten en een beetje van mij verricht wonderen voor iedere tuin.

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties