Tuin

Planten doen alles op intuïtie

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Zelf zie je het misschien niet altijd, maar als je goed oplet merk je dat bij planten en bomen veel automatisch gaat zonder dat we er zelf iets aan doen. Iedere dag beschermen planten zich op een makkelijke manier, ze buigen mee met de grillen van de natuur zonder dat het ze moeite kost. Juist in deze tijd zie je dat extra goed wat juist weer inzichten geeft in het tuinieren voor de toekomst.

Wat zie je nu aan planten en bomen?
De rust waarmee planten en bomen de winter in gaan om te overleven. Iedere plant heeft daar zijn eigen methodes voor en veel hulp hebben de meeste planten daar niet voor nodig. Vaak hoor ik tuinliefhebbers bij de eerste nachtvorst al vragen of hun tuinplanten dood gaan. Alles kan natuurlijk, maar dan is de oorzaak niet de winter of de vorst maar de slechte ontwikkeling en groei die de planten doorgemaakt hebben in het voorjaar, de zomer of de vroege herfst.

Dit zijn voor de planten de oplossing voor de winter:
- Bladeren laten vallen: Loofbomen en struiken die geen blad dragen in de winter laten dit zien. Het blad heeft veel water nodig. In de winter kunnen ze niet voor voldoende watertoevoer zorgen en daarom laten ze in de herfst hun blad vallen. De takken met kleine knoppen wachten keurig op het nieuwe voorjaar.
- Speciale bladeren: hierbij hebben we het over de naaldbomen zoals de Pinus, Ceder maar ook Conifeerachtigen. Naaldbomen laten hun naalden niet vallen in de herfst, dat hoeft ook niet omdat naalden niet veel water nodig hebben en heel goed tegen kou kunnen.
- Onderduiken: veel groene planten kunnen gewoon niet tegen vorst. Zij hebben geen dikke takken of een dikke stam, waardoor bladeren dus kunnen bevriezen. Dat is ook de reden dat het bovengrondse deel van de plant helemaal afsterft in de herfst. Het onderste deel zijn de wortels. Deze maken een voedselvoorraad aan waarmee ze de winter goed overleven. In het voorjaar gaat de plant weer groeien en komen de stengels weer boven de grond.
Voedselvoorraden onder de grond zien er voor iedere plant verschillend uit. Dat wil zeggen dat bollen en knollen weer een andere voorraad aanleggen dan bijvoorbeeld wortelstengels.
- Zelfbescherming: Bladhoudende planten en bomen gaan bij vorst in de zelfbeschermingsstand. Ze krijgen dan soms lelijk blad, afhankelijk van de hoeveelheid vorst en de duur daarvan. Maak je niet teveel zorgen over dit verschijnsel, want in het voorjaar lopen de planten weer uit en herstellen ze zich makkelijk.

Een bladhoudende plant is altijd groen, maar dat betekent niet dat het blad er eeuwig aanhangt. Ieder jaar wordt al het blad vervangen zonder dat je er erg in hebt. Let maar eens op de natuurlijke verversing van deze planten.

Het is nog steeds Happy november, een maand om heerlijk buiten bezig te zijn in de tuin.

Plant nu: de bodem is nog op temperatuur en de sapstroom is langzaam.
Verzorg: strooi je verzorgingsproducten. Vraag eens wat echt nodig is voor jouw planten en bomen.
Maak mooi: laat de tuin shinen met planten die de hele winter kleur geven.
Snoei: alleen snoeien wat nodig is. Je tuin hoeft niet altijd helemaal kaal.
Volg je gevoel: tuinieren is leuk, maar zorg dat je zelf intuïtief het meeste geniet.

Jij vraagt en wij helpen graag omdat planten en hun verzorging ons vak is.

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-17.30u. Di t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws



Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties