Tuin

Tuincolumn van Henny van Lent-Polman

Navigeermomenten door je tuin

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

We zitten in het tuinseizoen en zoals bij iedereen meestal het geval is, willen we graag dat de tuin er netjes en verzorgt uit ziet. Dit noemen we ‘het winterklaar maken’ van de tuin, al laat de winter zich de laatste jaren niet meer al te vaak zien.

Zullen we een start maken?
De hobbykleren gaan aan, tuingereedschap en snoeischaren zijn schoon én scherp, een lach op je gezicht... we gaan aan de slag. Om niet iedere keer iets te kopen om achter in je schuurtje of tuin-apotheek te zetten, gaan we eerst inventariseren wat we eigenlijk allemaal nog hebben en wat we daarvan kunnen gebruiken.

Waar let je op?
- Oude bestrijdingsmiddelen brengen we naar de milieustraat (veel van deze verouderde middelen hebben geen optimale werking meer en doen het slecht in ons milieu).
- Bemestingsstoffen, kijk op de verpakking wat er eigenlijk in zit. Zit er een hoge mate stikstof (N) in, gebruik deze nu niet maar zet ze alvast klaar voor het voorjaar. Heb je meststof met een hoog kali gehalte (K), dan kun je deze gerust nog geven op plekken waar je ziet en weet (geïnventariseerd) dat de groei erg slecht is geweest de afgelopen zomer en waarvan je gezien hebt dat met name bij bladhoudende planten het blad erg vroeg geel is geworden. Heb je een kalk meststof (CA) met óf zonder magnesium (Mg)? Gebruik deze nu op je gazon of bij planten die houden van een verhoogde zuurgraad. Denk hierbij onder andere aan vlinderstruiken, buxus, clematis, lavendel, seringen en rozen. Maar ook moestuinen kun je, afhankelijk van wat je kweekt, voorzien van kalk. Geef geen kalk aan zuurminnende planten zoals hortensia’s, rhododendrons of azalea’s.
- Bodem losspitten of met een drietand of schoffel losmaken. Voeg bodem-en wortelactivators toe en hark deze licht in (stoffen moeten contact kunnen maken met de grond) en voorzie de grond daarna van een laagje compost.
- (Lei)bomen snoeien en netjes opbinden. Groeien de bomen minder of zelfs slecht? Injecteer ze met Vertimulch in combinatie met Biovin.
- Rozen alvast een gedeelte terugsnoeien. Het overige snoeiwerk doe je in het voorjaar. Geef de rozen Biovin en Terra Fertiel en strooi het licht af met compost.
- Hortensia’s, hierbij pas je alvast de eerste verjongingssnoei toe. Denk er aan dat niet iedere soort op dezelfde manier gesnoeid moet worden.
- Gazon maai je op 3-4 cm. Geef een Pré-winter bemesting met Biovin. Bekalken indien nodig. Gazon inzaaien kan nog net. Wil je graszoden leggen? Dit is nog mogelijk. Hark blad van het gazon.
- Potten, bakken en baskets vul je met wintergroene planten voor een kleurrijke tuin.
- Zieke planten verwijderen, maar ook aangetast blad goed opruimen en niet in de composthoop verwerken (zo verspreid je ziektes).
- Aanplanten of planten verzetten. Je kunt nu natuurlijk ook je hele tuin renoveren. In deze periode kunnen alle planten verzet of aangeplant worden. Gebruik hierbij de juiste verzorgingsmiddelen.
- Genieten van een opgeruimde tuin. Het hoeft echt niet allemaal in een week af, neem de tijd. Niets moet in de plantenwereld, alles mag.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in de tuin.

Vergeet niet, het is Green October. Dé groenste maand van het jaar waarin we opvallende planten in de schijnwerpers zetten voor een speciale ‘Green October’ prijs. Kijk daarvoor op onze website www.lepona.nl

Je tuin is juist nu de bijzonderste plek! Geniet ervan!

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties