Tuin

Kies voor een zomer vol kleur

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

De zomerbloeiers staan in de startblokken om je tuin weer op en top te kleuren. Na de ijsheiligen begint de tijd voor de eenjarigen en kuipplanten pas echt. Die mogen weer fijn naar buiten. Zomerbloeiers kunnen geen vorst verdragen en vroeger werd ijsheiligen als richtlijn gegeven. Maar hoe gaan we om met onze zomerbloeiers en waar moet je op letten?

Jouw tuinsituatie
Het is belangrijk dat je rekening houdt met de situatie in jouw tuin bij het kiezen van zomerbloeiers. Heb je veel zon in je tuin maar weinig tijd, kies dan voor kleinbloemige zomerbloeiers met een stevig blad. Heb je een saai hoekje of wil je de haag wat extra kleur geven in de zomerperiode? Plant er dan een eenjarige klimplant tussen zoals een Thunbergia alata. Rijkbloeiend in verschillende kleuren.

Hoe plant je zomerbloeiers?
Zomerbloeiers in de volle grond stellen niet veel eisen. Ze hebben voldoende aan de basisvoeding die al in de border aanwezig is. In kleigronden is het raadzaam om extra potgrond toe te voegen om een luchtiger mengsel rondom de wortel van de plant te creëren. Op zandgronden doen we dit ook om het vocht wat beter vast te houden. Balkons, schuttingen, overkappingen zien we het liefst vol met bloemen. Zomerbloeiers in potten en bakken vragen een andere verzorging:
• Gebruik luchtige potgrond van goede kwaliteit.
• Voeg langzaamwerkende meststoffen toe in korrel- of tabletvorm (makkelijk in gebruik en de voedingsstoffen komen regelmatig vrij, geen pieken en dalen).
• Voorkom mieren in de potten door de potten hoger te zeggen en onder in de pot wat mierendood te gebruiken voordat je de planten inplant.
• Geef bij warm weer het liefst water in de morgen. De temperatuur in de potten is dan niet meer zo hoog en zo voorkom je de zgn. ‘kokende wortels’.

Kleuren
We leven niet meer in een plant- en kleurloos landschap met alles in één kleur. Het mag vrolijk en kleurrijk zijn met de groene textuur op de achtergrond. Een ware kleurexplosie van zomerbloeiende en vaste planten staan op jou te wachten. Veel kleuren bij elkaar zorgt er ook voor dat vlinders en bijen een meer natuurlijke weg kunnen vinden naar hun favoriete planten. Denk eens aan een spannende combinatie van paars, roze, groen en geel door elkaar. Velen kennen de explosieve kleurencombinaties van de zomerbaskets die we ieder jaar weer voor iedereen klaar hebben staan. Deze zomerbloeiers zorgen voor een weelderig kleurenspektakel in iedere tuin. Houd je toch meer van rust en eenvoud? Ga voor een vleugje geel of groen-geel in een witte creatie.

Sterke en mooie combinaties
We gaan niet alleen maar voor leuk, want plantcombinaties moeten ook sterk zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Enkele leuke plantcombinaties:
• Grootbloemige soorten met opvallende bloemen zijn de knol- of bolbegonia’s. Combineer deze met de Scaevola, een sprankelende bloeier in drie kleuren.
• Kleinbloemige soorten zomerbloeiers, Carillion (Calibrachoa), Verbena en Bacopa (Sutera cordifolia) heb je in vele kleuren en maten. Deze soorten passen wat betreft de verzorging goed bij elkaar.
• Campanula met Astrantia Major in verschillende kleuren.
• Om de tuin en het terras ook op een natuurlijke manier te beschermen tegen ongewenste vrienden zijn tomatenplanten, thijm, lavendel en rozemarijn onmisbaar, mooi, efficiënt én lekker. Tip! Plant deze sowieso op je balkon of in je tuin voor een natuurlijke bestrijding.

Loop ons tuincentrum eens binnen en laat je verrassen door de enorme collectie planten en bloemen of kom genieten van de overdadige luxe aan kleur en geur.

De tuin kleuren doen we samen!

Henny van Lent

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-17.30u. Di t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties