Tuin

Kerst en winter nemen elkaar bij de hand

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Er staan volop kerstbomen en kerstplanten voor je klaar, maar ook wil ik de naderende winter onder de aandacht brengen. In ons huidige klimaat is de winter vaak grillig en onvoorspelbaar. We kennen mooie dagen met een hoge temperatuur, gevolgd door een natte periode met daarna de eerste verraderlijke vorst.

Help je planten de winter door
Iedere plant vraagt op zijn manier de aandacht. De een wat meer dan de ander en sommige planten willen graag verhuizen naar een warmere en/of drogere plaats.
• Bladverliezende planten en bomen: deze planten staan nu in rust, dus hebben op dit moment niet veel verzorging nodig. Ze laten hun blad vallen, maar er zijn ook soorten die wat extra hulp kunnen gebruiken (Hibiscus, Buddleia, Daphne....). Dek deze planten bij de voet af als het echt winter wordt.
• Bladhoudende planten: deze planten kennen ook een periode waarin ze minder groeien en hun reserves aanvullen. Het is belangrijk dat deze planten tijdens vorstperiodes niet uitdrogen, zeker als ze in potten of bakken staan (controleer het vochtgehalte altijd voor het winter wordt). Ze hebben meer brandstof nodig, omdat deze soorten in de wintermaanden blijven verdampen. Bij vorst kunnen ze dit tekort aan vocht niet aanvullen door het uit de bodem te halen. Ze moeten de vochtvoorraad van te voren aanvullen. Laat deze planten dus niet te droog een vorstperiode in gaan, want dat kan veel schade veroorzaken (een langdurige combinatie van vorst en zon kan dan leiden tot verdroging). Belangrijk! Geef nooit water aan planten als de grond (wortels van de plant) nog bevroren is.
• Winterharde afstervende planten: deze soorten beschermen zichzelf veelal tegen de winter door boven de grond af te sterven. Het afvallende blad isoleert en beschermt de plant tegen de winter. De matig winterharde soorten kun je beter wel afdekken als er een vorstperiode aankomt zoals de Kniphofia, Gaura, Agapanthus… Dek deze planten tijdens de winter af bij de voet.
• Mediterrane planten: deze verhuis je naar een schuurtje, op zolder of naar plaatsen welke daarvoor zijn ingericht. Zorg dat er voldoende daglicht is en geef weinig water.

De vorst is vaak niet hetgeen wat schade veroorzaakt, maar het wisselende winterweer maakt het voor sommige planten moeilijk. Deze planten kunnen namelijk wel tegen een aantal graden vorst, maar de combinatie van een vochtige grond bij lage temperaturen maakt het dat de plant toch bevriest. Het beschermen hiervoor kun je op verschillende manieren doen:
• Isoleren: dit doe je door de planten af te dekken met een mulchlaag (bladeren, compost, cacaodoppen, houtsnippers)
• Inpakken: hiervoor kun je vliesdoek, inpakhoezen maar ook jute gebruiken. We pakken met name de stam van de plant in, maar de hele plant kan natuurlijk ook. Bij Palmen is het belangrijk dat ook het blad geen vorstschade oploopt (inpakken doen we om de plant tijdelijk een winterjas te geven, is de winter voorbij dan kan je de jas verwijderen. Pak de plant weer in als het nodig is).

Gezonde, sterke planten komen beter de winter door, dus bescherm jonge planten en planten die het zwaar hebben gehad tijdens de zomer altijd wat extra tegen strenge vorst.

Wil je graag Kerst- en tuinadviezen voor de winter of heb je een vraag over jouw planten? Loop gezellig binnen en voel je welkom met al je vragen. Vergeet onze koopzondag niet op 8 december (11-16 uur).

Je tuin inplanten of balkon inrichten kan nog volop in deze tijd!

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Wo t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties