Tuin

Is jouw tuin al klaar voor de zomer?

Door Leylines BV

De border is de achilleshiel van iedere tuin
Planten in een pot kunnen altijd en overal. Menig balkon is mooi groen te maken met plantenbakken aan het balkonhek, en op een terrasje wat potten. Het is een kwestie van regelmatig water geven, en de natuur doet de rest. Planten en struiken in de tuin vragen ook niet zoveel onderhoud, een kenmerk van de Nederlandse zomer is af en toe een regenbui en daardoor heb je er geen omkijken naar. Wat vaak niet goed doordacht wordt is de border. De border is ongeveer een centimeter of twintig hoger dan de rest van de tuin, en dat maakt het droger. Het is belangrijk dat de border vanaf de eerste aanleg alle aandacht krijgt, en daaronder valt goede tuinaarde.

Er is potgrond die goed vocht kan vasthouden
Het is de opzet dat bloemen en planten er ten allen tijde mooi bijstaan. Ook tijdens zomerse hitte. Dit vraagt veel van de aarde in de pot of border. Over het algemeen wordt veen gebruikt als bestanddeel wat vocht kan vasthouden. Alleen zal een plant of bloem nooit mooi worden in een pot of border gevuld met veen. Het is te eenzijdig, de grond moet meer bestanddelen bevatten. Misschien zou de plant in een pot met veen wel kunnen verstikken omdat veen zich sluit? Als je water hebt gegeven blijft dat als een plas bovenop de grond staan en er niet intrekken. Potgrond van goede kwaliteit is dus altijd een mengsel, en veen is dan een bestanddeel.

Water is het probleem van deze tijd
Het zal je niet ontgaan zijn dat we tot 2018 natte zomers hadden. Goede drainage in de pot was toen belangrijk want een plant hoeft niet te leren zwemmen, en de planten in de border deden het vanzelf goed. In 2018 kregen we juist een hele droge zomer, later zelfs een sproeiverbod, waardoor de planten in de border het niet overleefden. Dit vraagt extra innovaties bovenop de potgrond. Een vinding is de ouderwetse regenton terug. Een buffer met water achter de hand houden om tijdens langdurige droogte de planten in de border van vocht te voorzien. Als er in die border grond zit van hoge kwaliteit, dan kunnen de planten een droge hete zomer aan.

Hoe wil jij je tuin klaar voor de zomer maken?
Na voorgaande informatie kun je aan de slag. Het is begrijpelijk dat je de border klaar maken te bewerkelijk vindt, dat je kiest voor goedkope potgrond van het merk Actie, en daarvan met enkele zakken de border gaat ophogen. Daarna voorzichtig met een kleine harkje de verse grond vermengen met de oude grond zodat de bovenste tien centimeter een mengsel is van nieuw en oud. De border heeft weer grond wat vocht kan vasthouden, en je verkrijgt gelijk bemesting voor de planten. Desalniettemin het advies om de border een keer grondig aan te pakken door het volledig te legen en opnieuw te vullen met kwaliteits grond. Met de planten in bakken en potten is het verpotten, en belangrijk is dat de pot drainage gaten heeft.

Lees hier over potgrond, en bekijk de zakken potgrond bij www.Openhaardhout-gigant.nl. Op de site zie je zakken potgrond van een drietal merken zoals Actie met een verrassend lage prijs. Florentus is qua prijs de middelmaat, en potgrond van Pokon is op het gebied van bestanddelen de absolute topper. Bovenaan de afbeeldingen van de zakken potgrond staat extra informatie over potgrond van Pokon waaruit je kan concluderen dat extra bemesten niet nodig is.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties