Tuin

TuinColumn Henny van Lent-Polman

Hoe zorg je goed voor je planten?

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Alles verandert beetje bij beetje, maar de plantenwereld past zich razendsnel aan. We weten wat, hoe en waarom we iets willen en zijn ook massaal van start gegaan met het ’vergroenen’ van onze leefomgeving. Planten zijn hip en trendy, we kiezen voor duurzaam en de voeding en verzorgingsproducten met een natuurlijke werking staan hoog op onze agenda. We zijn met z’n allen moediger geworden.

Reorganiseren
Heel veel mensen kijken nu naar de ontwikkeling van planten en bomen in hun tuin, maar ook dat van de omgeving. Ze laten het binnenleven even voor wat het is en gaan naar buiten. Al is het nog fris en staan de planten voorzichtig te wachten op wat groeizamer weer, het opmaken en feestelijk inrichten van de tuin is in volle gang. Door het trage voorjaar en de ontwikkelingen binnen de plantenwereld, is het niet altijd meer vanzelfsprekend dat iedere plant met jouw geliefde kleur, bladvorm en groeiwijze op dit moment te verkrijgen is. We moeten dus niet alleen letterlijk reorganiseren, maar ook figuurlijk moeten we anders omgaan met wat er verkrijgbaar is en wanneer.

Pak het goed aan
Juist omdat de planten nu langzaam groeien en nog niet volop in het blad staan, is het de tijd om planten te vermeerderen en te verplaatsen door ze te delen. In mijn boek ‘Hallo Tuin’ heb ik daar een heel hoofdstuk aan gewijd. Zo sparen we planten en vullen we het tekort op de markt aan. Leuk daarbij is dat je zelf ook nog een beetje ‘kweker’ bent van jouw plant. Je ziet de wortelgroei, de ontwikkeling en krijgt een realistisch beeld waarom planten groeien en soms juist minder of niet groeien. Jouw plant wordt dan opnieuw geboren en is de ster van de toekomst.

Stimuleren
Planten gaan altijd bedachtzaam met elkaar om. Ze beconcurreren elkaar als het nodig is, maar stimuleren elkaar des te meer om te kunnen groeien. Ze moeten het allemaal hebben van die ene omgeving waar ze geplant worden, maar nog belangrijker wat ze krijgen van hun ‘Tuinbaas’. Net als bij onszelf is het nodig om planten een stimulans te geven om te groeien, een voedingsproduct te geven waar ze even mee vooruit kunnen zonder dat hun ‘grote broer‘ het bij ze weghaalt. Blijf ook de gezondheid van planten in de gaten houden. Hier hebben we hulpmiddelen voor, maar we moeten niet onderschatten wat een negatieve aanval van bijvoorbeeld insecten met planten kan doen. Niemand ziet graag schade aan planten door rupsen en/of kevers, dus de natuurlijke cyclus stimuleren waarbij er evenwicht komt in je tuin is net zo belangrijk. Het ene diertje leeft nu eenmaal van het andere.

Trendy en makkelijk
Omdat we niet alleen plezierig willen tuinieren maar ook makkelijk, heb ik een top 5 gemaakt van de meest trendy vaste planten voor de komende maanden:

1. Hydrangea in vele soorten en kleuren;
2. Euonymus, groen, geel, bontbladig, bodembedekkend of juist als middelgrote plant;
3. Lavendel, voor in de tuin maar ook voor in potten en bakken;
4. Hebe, bladhoudend in verschillende soorten en maten met een lange bloei in de zomer;
5. Ajuga met verschillende bladkleuren, maar met zijn vertrouwde paarse bloem.

We bundelen onze krachten offline en online om heel veel planten de juiste kansen te geven.

Henny van Lent-Polman
TuinTeacher en Plantendeskundige

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18u. Di t/m vr 09.00-18u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties