Tuin

TuinColumn

Eind maart, wat kun je nu planten in je tuin?

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Na de winter kijk je het liefst alle planten de grond uit en is het heerlijk om een bloeiende tuin te hebben. Alles staat in het teken van de ‘lente’. Veel soorten planten staan te popelen om zich te laten zien met de vroege bloeiers voorop. Wie gaat het eerst de tuin in, wat geef je aan voedingsstoffen, waar staan de planten en bomen het mooist?

Wie gaat er het eerst de tuin in?
We zien dat planten en bomen nog niet allemaal zijn uitgelopen. Ze staan nog een beetje in rust, maar dit zal niet erg lang meer duren. Het moment om actief te worden gaat nu snel beginnen. Planten en bomen die ‘blote wortels‘ hebben (wortels zonder kluit) moeten nu als eerste de grond in. Als ze in het blad komen, dan is het belangrijk dat ze in de grond of in pot staan waardoor er een vast wortelgestel gevormd wordt. Ook vaste planten op losse wortel die je wilt verplaatsen, moeten nu de grond in. Ga ermee aan de slag. Haal ze uit de grond, splits of verklein de planten wanneer ze te groot zijn en plant ze direct in de tuin. Heb je nog geen plaats gevonden? Zet ze dan in een pot of container waardoor ze later alsnog de grond in kunnen.

Tip: gebruik bij het verzetten van planten of aanplanten van je tuin aanplantgrond en voor alles wat je in een pot zet gebruik je potgrond.
Plantsoorten zoals beuken, liguster, kleine taxus, berberis en alles wat benoemd wordt onder de term bosplantsoen (bosplantsoen zijn bekende soorten die we in de natuur aantreffen) worden nu nog geleverd zonder kluit, maar ook rozen en bomen met een stevig gezond ‘los’ wortelgestel zetten we nu als eerste in de tuin.

Wat geef je aan voedingstoffen?
De eerste bemesting mag je nu gaan geven, want het weer wordt vriendelijker dus de planten gaan het langzaam opnemen. Blijft het koud, wacht dan gerust nog even met bemesten omdat we weten dat als er geen groei is bij planten, er ook geen opname van voeding is. Start met het losmaken van de bodem en toevoegen van wortel- en bodemverbeteraars en activators. Geef geen bemesting bij aanplanten. Nieuwe planten en bomen krijgen de juiste toevoegingen bij de wortels en maken daar gebruik van. Het geven van bemesting is bij deze categorie van latere zorg.

Waar staan de gekozen planten het mooist?
De standplaats, waar komen de planten het mooist tot hun recht, is moeilijk te zien als planten net boven de grond komen of geen blad hebben. Vraag wat een plant doet en hoe hij op de meest natuurlijke manier kan groeien. Hierbij ga je uit van de omstandigheden in de zomer, omdat dit de periode is waarin planten en bomen hun groei vertonen. Belangrijk hierbij zijn deze factoren:

Planten in de zon: deze kunnen per dag 5 of meer uren zon hebben;
Planten halfschaduw: dan is 4 tot 5 uur in de volle zon het maximum;
Planten in de schaduw: geef ze niet meer dan 2 tot 3 uur volle zon.

Ons plantencentrum is open met heel veel kleur! Samen sluiten we de lente in ons hart.

Henny van Lent-Polman
TuinTeacher en Plantendeskundige

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-17.30u. Di t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties