Tuin

Een levendige tuin, gezond en in balans

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Als de tuin vol is met planten en insecten, dan kunnen we wel zeggen dat je een tuin hebt met leven en veel biodiversiteit. Dit is een rijkdom aan soorten, maar ook een graadmeter voor de gezondheid van je tuin. Hoe levendiger en diverser je tuin is, hoe beter deze beschermd wordt tegen plagen en plantenziekten. Als je de tuin dan toch moet helpen om zichzelf te beschermen, doe dit dan zo natuurlijk mogelijk.

Plagen en plantenziekten
Intensief gebruik van chemische middelen draagt niet bij aan een natuurlijk evenwicht en balans in onze tuin. Hiermee neemt de biodiversiteit af en is je tuin juist op langere termijn meer vatbaar voor ziekten en plagen. Herstel de balans door ongewenste insecten, zoals bladluizen, slakken en rupsen te bestrijden op een natuurlijke manier. Dit houdt in dat je gebruikmaakt van werkzame stoffen afkomstig uit de natuur. We noemen dit gezond tuinieren.

Bladinsecten
In deze tijd moeten we niet vreemd opkijken als we bladinsecten tegen komen op planten. Het hoort erbij, maar we kunnen er wel iets aan doen omdat geen enkele plant of boom gebaat is bij bladluizen, witte vlieg, trips, rupsen… De gezondheid van planten hebben daar onder te lijden en dat is wat we niet willen. We zijn dus op zoek naar producten die veilig zijn voor ons, maar ook voor alle dieren om ons heen. Middelen die op makkelijke manieren toepasbaar zijn, maar die ook de plantweerbaarheid verhoogd. Hoe werken dit soort producten?
• Het heeft een indirecte werking op alle planten. De zuigende en etende insecten laten je planten met rust en verdwijnen omdat ze het voedsel niet meer lekker vinden.
• Het is een biostimulans. Kruidenextracten ondersteunen het natuurlijk herstellend vermogen. Ze werken verzorgend, voedend en plantversterkend.

Bladziekten
Iedere tuinliefhebber komt dit tegen, of je nu een moestuin of een siertuin hebt. Door ook hier gebruik te maken van natuurlijke producten, blijft de biologische evenwicht in je tuin volledig in balans. Het is een kruidenformule tegen meeldauw, roest, bladvlekken en bladschimmels…
Hoe werkt het?
• De kruidenconcentraten worden opgenomen door de wortels van de planten. Het versterkt het natuurlijk afweersysteem.
• Door de verhoogde weerstand verdwijnt de schade. Het resultaat is gezonde planten, volledig in balans.

Hoe gebruik je deze natuurlijke producten?
Gebruik de producten op jouw manier van tuinieren. Begin je vrij laat met het bestrijden van bladziekten of –insecten omdat je dit prettiger vindt of omdat je het gewoon niet hebt gezien, dan kun je de producten:
• aangieten (maak wel eerst de aarde wat los) en daarna ruim beregenen.
• als bodembehandeling, het product oplossen in water en toedienen in de grond bij de haarwortels van het gewas.
• spuiten, het product oplossen in water en de boven- en onderzijde van de bladeren van de planten druipnat spuiten (toepassen bij droog weer zodat de plant het kan opnemen).
• capsules, maak een gaatje in de grond van circa 10 cm diep en stop de capsules daarin (bij potplanten is een gaatje van 5 cm voldoende). Geldt ook voor kamerplanten.

Denk ook eens aan preventieve bestrijding voor slakken, grasinsecten, bodemaaltjes, buxusmot… ieder met hun eigen specifieke eigenschappen.

Laat jezelf informeren en leer gezond tuinieren voor nu en in de toekomst. Alle producten zijn verkrijgbaar op ons plantencentrum, maar natuurlijk ook online via www.kiesjetuinproducten.nl

Preventief werken aan een gezonde groei door een goede bodem en bemesting is natuurlijk altijd nummer 1. Dus vergeet zeker de bodem- en wortelstimulators én de juiste voeding niet.

Henny van Lent-Polman

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-18.00u. Di t/m vr 09.00-18.00u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties