Tuin

Tuincolumn Henny van Lent-Polman

De Amaryllis groeit met je mee het nieuwe jaar in

Door Henny van Lent-Polman van Lepona Tuinarrangeurs

Het is de maand van de Amaryllis op ons tuincentrum, omdat dit bolgewas je meeneemt naar het voorjaar. Er zijn heel veel soorten en maten en met trots kunnen we zeggen dat we ze voor je hebben geselecteerd, omdat het zien groeien van deze plant gewoon iets met je doet. Daarbij komt ook nog dat het verzorgen niet moeilijk is. Hieronder alle bol-mogelijkheden op een rij.

Amaryllis als ‘droog’ bloeiende plant
Het klinkt een beetje vreemd, maar bollen die geen water nodig hebben om te groeien zijn de wax-amaryllisbollen. Deze hebben voldoende energie in zich om te kunnen groeien en bloeien. Er zijn verschillende varianten en door de verschillende kleuren wax is er altijd wel een plaatsje in huis waar ze mooi tot hun recht komen. Met zijn opvallende grote bloemen is de amaryllis echt een bijzondere blikvanger op iedere plek.

Amaryllis in de aarde
Hierbij zet je de onderste helft van de bol in de potgrond (de hals van de bol staat dan boven de grond). Gebruik een wat ruimere pot want als deze plant bloeit heeft hij wel graag water. Vul je pot niet helemaal tot bovenaan met aarde zodat je makkelijk water kunt geven.

Amaryllis op glas
Een andere methode is een bol in een vaas zonder grond. De plant wordt dan in bloei getrokken. Zorg dat de bol vast staat in een vaas en alleen de wortels in het water hangen (het water mag net de onderkant van de bol raken). Hierdoor worden met name de nieuwe wortels gestimuleerd om uit de bol te komen. Ververs het water als het troebel is en spoel de wortels even schoon.

Overhouden of weggooien
Een uitgebloeide amaryllis hoef je niet altijd weg te gooien. Je kunt hem weer opnieuw ‘in bloei’ trekken. Hoe je dit doet staat op de website. Kortom, de amaryllisbol is veelzijdig en groeit met je mee het nieuwe jaar in.

Onze wintertuin
Als het goed is ligt de tuin er nu rustig bij.
• Gazon: bladvrij, voorzien van winterbemesting en indien nodig bekalken. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dit dan nu alsnog, omdat door de hoge temperaturen er toch nog groei is. Zorg dat het ongeveer op 3 cm hoogte gemaaid is.
• Semi winterharde planten: afdekken met een laagje mulch bij de voeten inclusief Biovin. Staan ze in pot? Geef ze dan een winterjas tijdens een vorstperiode (bij geen vorst en te hoge temperaturen weer verwijderen).
• Aanplanten: (als de grond ontdooid is) kun je daar mee aan de slag of verder gaan.
• Vragen: laat het ons weten. We staan ook in de wintermaanden voor je klaar.

Wist je dat…
• het plantengeschenk-pakket voor binnen of buiten ook in deze tijd verkrijgbaar is:
Verwelkomt de Lente
Betoverend in de zomer
Verrassend in de herfst
Kleurrijk in de winter
• je de mooiste boeketten bij ons kunt bestellen, verzorgt door onze vaste bloemist.
• Bestel gemakkelijk en persoonlijk. Dit kan telefonisch, per mail, appbericht 06-51415077 of via onze website.

Ook in de wintermaanden zijn we er voor iedereen met planten en bloemen op onze vertrouwde manier. Laagdrempelig, vertrouwd en met groene optimisme!

Voor nu een fijne kerst en een gezond nieuw groen jaar. Maak er iets moois van!

Wilco, Jorn, Henny en het hele ‘Lepona’ Team

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Ma 13.00-17.30u. Di t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties