Toeristische Gids 2016

Zeventiende-eeuwse Hampoort Grave herbergt bijzonder museum

Door De redactie

GRAVE - Wie vanuit Grave richting Cuijk rijdt passeert op de Sint Elisabethstraat de Hampoort (foto). Dit monumentale gebouw staat al sinds 1688 op die locatie. Vroeger om het vestingstadje te verdedigen tegen ongewenste gasten, tegenwoordig zit het Graafs Museum in het eeuwenoude pand.

Het Graafs Museum - een initiatief van Stichting Graeft Voort - heeft verschillende locaties gehad in de vestingstad, maar zit sinds enkele jaren in de Hampoort. De voorzitter is een architect in ruste. Hij tekende een uitbreiding onder de aarden wal. Die grond is weggehaald, daarna hebben ze de uitbreiding gebouwd en vervolgens is de wal weer teruggeplaatst.

Collectie
Het Graafs Museum bezit een eigen, steeds groter wordende collectie. De meeste voorwerpen heeft het museum gekregen, andere zijn in bruikleen gegeven. Naast de eigen collectie is er ook altijd plek voor een wisseltentoonstelling in de nieuwbouw van het museum.

De stichting Graeft Voort beheert twee musea in de vestingstad, het Graafs Museum in de Hampoort en het Kazemattenmuseum aan de Maas. Het Graafs Museum is gevestigd aan de Sint Elisabethstraat 10a in Grave.

Meer info over beide musea is te vinden op www.graafsmuseum.nl.

|Doorsturen

Agenda