Toeristische Gids 2016

Maasmeanders

Wandelen, fietsen en struinen langs de Maas

Door De redactie

REGIO - Als een lint kronkelen 21 kerkdorpen zich door het meandergebied van de Maas. Een prachtig natuurgebied van Empel tot Grave. Hier geniet je van rust en ruimte. Van vergezichten links en rechts van de dijk. Van het water dat zich zo goed leent voor ontspanning en vermaak. Wandelen, fietsen, toeren. De haven, de historische plekken. De terrasjes en gezellige overnachtingen. Altijd gastvrij met een warm onthaal. Het kan allemaal langs de Maas. De Maasmeander-ondernemers laten je graag kennismaken met hun producten, activiteiten en faciliteiten.

Stichting Maasmeanders is een samenwerkingsverband van kleine en grotere ondernemingen in Noordoost-Brabant die in het gebied langs de Maas zitten. Een verzameling voor cultuur, natuur, recreatie en toerisme. De wandel-, fiets- en struinroute 'Anders langs de Maas', een circa zeventig kilometer lange route vol natuurlijke en culturele bezienswaardigheden, loopt door het Brabantse gebied van de Maasmeanders, van ‘s-Hertogenbosch via Oss en Ravenstein naar Cuijk.

Door de aanwezigheid van NS-stations zijn deze plaatsen uitstekende start- of eindpunten voor zowel één-, twee- of driedaagse wandel-, fiets- en struintochten door een van de mooiste streken van Brabant. Daarnaast zijn er veel overnachtingsmogelijkheden op de route die een meerdaagse tocht mogelijk maken. De gereconstrueerde Maasdijk, sinds vroegere tijden niet alleen maar een waterkering, maar ook de verbindingsweg tussen de Maasdorpen in dit deel van Brabant, vormt in deze route de rode draad. Op de route ontdekt men het oude Romeinse en Bataafse grondgebied en kan men genieten van de vele cultuur en natuur die het gebied te bieden heeft.

Voor jong en oud
Langs de route staan panelen met informatie over de omgeving. Het gebied De Maasmeanders behoort tot het rivierengebied van Midden-Nederland. In deze omgeving zijn verscheidene bezienswaardigheden, zoals kastelen, musea en tal van andere authentieke elementen. Op grote delen van het traject zijn struinroutes uitgezet waardoor er regelmatig gekozen voor kan worden om van de route af te wijken en door de uiterwaarden tot aan de Maas te gaan, het zogenoemde 'struinen'. Deze routes zijn aangeduid als zomerroutes omdat ‘s winters bij hoog water deze routes vaak niet tot slecht begaanbaar zijn. Verder komt men op de route voorzieningen als bankjes en picknickplaatsen volop tegen. Het tracé is ook geschikt voor rolstoelgebruikers.

Kijk voor meer info en routes op www.Maasmeanders.nl.

|Doorsturen

Agenda