Toeristische Gids 2016

Op zaterdag 11 juni

Rondleiding in de eendenkooi van Batenburg

Door De redactie

BATENBURG - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen houdt op zaterdag 11 juni een bezoek aan de eendenkooi van Batenburg. Deze is slechts enkele malen per jaar toegankelijk voor het publiek. Rust in de kooi is namelijk van groot belang. Onder leiding van de boswachter krijgt men op deze dag de unieke gelegenheid om de kooi te bezoeken.

De boswachter neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. Ook zal men onderweg merken dat er op de eendenkooi een sfeer van rust en geheimzinnigheid heerst. Een verrekijker is aan te bevelen.

Eendenkooien
Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikershondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts één vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat.

Start van de rondleiding is om 14 uur aan het begin van de toegangsweg van de Eendenkooi aan de Bergharense straat in Batenburg. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. (foto: Ton Rothengatter)

|Doorsturen