Toeristische Gids 2016

In het spoor van de geallieerden

Liberation Route Brabant

Door De redactie

REGIO - Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

De Liberation Route Brabant maakt deel uit van deze internationale bevrijdingsroute. Het is een informatieve, beleefbare route die op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze de geschiedenis van de bevrijding van Brabant in 1944-1945 (onder andere Operation Market Garden) tot leven brengt. Het project is een initiatief van de samenwerking tussen Platform Market Garden, Liberty Park Overloon, Museumpark Bevrijdende Vleugels en Vrijetijdshuis Brabant.

De ‘Liberation Route’ volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in 1944-1945. Het Brabantse deel van de Liberation Route omvat de route van operatie ‘Market Garden’, de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, die voor dit deel van Brabant de bevrijding heeft gebracht in 1944.

Luisterkeien
De Liberation Route is geen kant-en-klare route. Op ruim 80 bijzondere locaties (waaronder 27 in Noord-Brabant) liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945.
In de gemeente Landerd liggen er twee luisterkeien; op het kerkplein in Zeeland en in Reek op de locatie waar voorheen café de Kleine Elft was gevestigd. De luisterplek in Zeeland vertelt het tragische verhaal van de twee neergeschoten geallieerde vliegers die op het kerkhof in Zeeland begraven liggen en op de locatie in Reek wordt een ooggetuigenverslag gegeven van de intocht van enorme stoet bevrijders die over de Corridorweg richting Grave trok.

Meer informatie is te vinden op de website www.liberationroute.eu.

|Doorsturen