Toeristische Gids 2016

Fiets- en belevingskaart

In het spoor van het Duits Lijntje

Door De redactie

REGIO - Het Duits Lijntje kent een veelbewogen historie van ruim een eeuw. Tussen 1873 en 2004 werden afwisselend personen en goederen vervoerd over deze bijzondere Oost-Westverbinding tussen Londen, Berlijn en St. Petersburg. Er is een fietsroute met een totale lengte van 155 kilometer ontwikkeld langs de oude spoorlijn om de culturele en historische betekenis in gedachten te houden.

Het Duits Lijntje is van oorsprong een verbinding tussen Oost en West. De spoorlijn is in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). Doel was het tot stand brengen van een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland.

Halte Zeeland
In 1950 werd het Duitse Lijntje voor personenvervoer gesloten en in 2004 beëindigden de NS het goederenvervoer op het laatst overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel. Halte Zeeland, ook wel Wachtpost 30 genoemd, ligt aan het tracé van het voormalige Duits Lijntje. Het spoor is ondertussen verdwenen. Door gemeentegrensverschuivingen ligt het gebouw op de grens van de gemeenten Uden en Landerd. De halte ziet er momenteel een stuk anders uit dan in de eerste jaren van gebruik. Het is intussen flink verbouwd en tot woonhuis gemaakt. De eigenaar heeft in de voortuin nog een stuk spoor liggen en de halte heeft nog steeds groot het nummer 30.

Blauwe Brabanders
Over het Duits Lijntje reden belangrijke sneltreinen met snelheden van 120 tot 140 kilometer per uur, getrokken door locomotieven van het type 'Blauwe Brabander'. Over de Duitse Lijn werd de bulk van de briefpost tussen Noord- en Centraal Europa en Amerika vervoerd. Het Duits Lijntje heeft zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog dienst gedaan. In de Eerste Wereldoorlog diende het als verbinding voor werknemers binnen Nederland. Nederland was neutraal en kon geen internationale handel meer drijven. Ook zijn veel vluchtelingen via het Duits Lijntje Nederland binnengekomen. In de Tweede Wereldoorlog is het Duits Lijntje voor de Duitsers van dienst geweest.

Fiets- en belevingskaart
Er is ook een speciale fiets- en belevingskaart voor het Duits Lijntje. Deze neemt de fietser mee op ontdekkingstocht. In het gebied waar personen en goederen vroeger hun weg door het landschap vonden, wordt de route gefietst aan de hand van het fietsknooppuntensysteem. Op de fietskaart is de hoofdroute aangegeven die zoveel mogelijk de oorspronkelijke route van het Duits Lijntje volgt. De route kan (in etappes) van Boxtel naar Wesel worden gefietst, maar ook een rondje in één van de deelnemende gemeenten fietsen behoort tot de mogelijkheden. De kaart is voor 2,50 verkrijgbaar bij de VVV-agentschappen.

|Doorsturen