Toeristische Gids 2016

Historische stad met roemrucht verleden

Helmond: een glimlach in Brabant

Door De redactie

HELMOND - Met zo'n 100.000 inwoners is Helmond een van de vijf grootste steden van Noord-Brabant. De historische stad met het roemruchte textiel- en metaalverleden heeft een ware metamorfose ondergaan. Helmond is een stad met verrassende gezichten, hoogwaardige architectuur en bijzondere woonwijken, maar is evengoed het hart van De Peel, bekend van het nationale park. De gemeentegrenzen omvatten de stad en de dorpskernen Stiphout, Mierlo-Hout en Brouwhuis.

Helmond is ontstaan uit een nederzetting van voor het jaar 1000. Tussen 1170 en 1175 wordt ‘t Oude Huys gebouwd, het eerste kasteel. Helmond wordt in 1179 voor het eerst genoemd in een document van paus Alexander III. Hertog Hendrik I van Brabant sticht de stad in 1225. In 1232 krijgt Helmond stadsrechten. Het kasteel, uit de veertiende eeuw, wordt een onderdeel van de toenmalige omwalling van de vesting. De straatnamen die nu op ‘wal’ eindigen,
refereren aan die omwalling. De stadsnaam wordt uitgelegd als de samenvoeging van hel, dat laaggelegen betekent, en mond, een verwijzing naar een hoger gelegen, beveiligde plaats. De naam heeft niets met de hel of een helm te maken. Toch verschijnt de helm al op een zegel uit 1241, maar als symbool voor de versterkte middeleeuwse stad. De verklaring dat Helmond de ‘mond’ (entree) van de ‘hel’ (de woeste gronden van De Peel) zou zijn, is slechts een mooi verzinsel.

|Doorsturen

Agenda