Grave

Rijksmonument in Grave

Gemaal Van Sasse zondag 31 juli open

Door De redactie van Arenalokaal.nl

GRAVE - Een keer per maand staan de deuren open van gemaal Van Sasse in Grave. Op zondag 31 juli ben je van harte welkom van 13 tot 17 uur. Oude foto’s, gereedschappen en beeldmateriaal zijn er te zien in dit oude gemaal van waterschap Aa en Maas. Van Sasse is een Rijksmonument.

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door voormalig waterschap De Maaskant. Het gemaal werd gebouwd rond 1928 voor het waterbeheer in het Land van Cuijk en ligt aan het eind van het riviertje de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap, ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In diezelfde tijd werd er bij Grave een stuw (en sluis) in de Maas gebouwd om het Maaswater te reguleren. In 1927 ging het bestuur van De Maaskant akkoord met de plannen tot bemaling. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven monding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd het gemaal in gebruik genomen. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd naar Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant.

Visspassage
Stuwen en gemalen zijn barrières voor vissen. De Graafsche Raam is een langzaam stromende laaglandbeek waar de migratie van stroming minnende vissoorten een belangrijk doel is. Om het leefgebied van de vis in het bovenliggend gebied te vergroten, paai-, opgroei- en overwintergebieden met elkaar te verbinden en/of een voldoende grote populatie mogelijk te maken, heeft het waterschap vismigratie op deze locatie hoge prioriteit gegeven. Een unieke doorgang onder het gemaal door werd hiervoor gebouwd.

Wandelen
Een mooie waterweetjeswandelroute, die begint en eindigt bij Van Sasse brengt je langs mooie stukjes in de omgeving. In het gemaal vind je de route.

Excursies
Van Sasse biedt nu ook de mogelijkheid groepen te ontvangen voor excursies. Deskundige voorlichters zullen hen van A tot Z informeren over de lange historie van het gemaal en het werk van het waterschap. Je kunt hiervoor een afspraak maken met Lisette Gerrits, telefoon 088-1788000 of lgerrits@aaenmaas.nl. Aan deze excursies zijn geen kosten verbonden. Groepsgrootte 10 tot 15 personen. In de buurt vind je ook het Kazematten Museum.

Gemaal van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave. Vanuit Grave is dit enkele meters vóór de brug linksaf.

|Doorsturen

Agenda