Toeristische Gids 2016

Onbeperkt genieten

Brabantse gastvrijheid in het Land van Cuijk

Door De redactie

LAND VAN CUIJK - Het Land van Cuijk is een streek waar het onbeperkt genieten is. Daar komen de Brabantse gastvrijheid, het Bourgondische leven en de Limburgse gemoedelijkheid samen.

Het Land van Cuijk ligt iets onder Nijmegen, de oudste stad van Nederland en in het begin van onze jaartelling een beroemd Romeins bolwerk. Vlak over de grens in Duitsland ligt Xanten, ook een Romeinse vestigingsplaats waar bijna alles nog aan deze tijd herinnert. Hier tussenin ligt het Land van Cuijk, waar nog talrijke sporen zijn te zien van vroege bewoning en activiteiten van onder anderen Kelten en Romeinen. Maar ook daarna bleef het gebied populair bij allerlei machtheren, boeren, buitenlui, vaklieden, handelaars en kerkvorsten. Talrijke monumentale gebouwen en vestigingswerken geven een indruk van de groei en bloei en het wel en wee van het gebied.

Kamperen
Het Land van Cuijk biedt uiteenlopende toeristische mogelijkheden. Je treft er grote en kleine hotels en kamperen kan op campings aan het water, in het bos, bij de boer of met een manege. Tientallen attractieparken, musea, dierentuinen, historische monumenten, kunstwerken, kastelen, kerken, kloosters en zelfs een basiliek staan garant voor boeiende en onvergetelijke momenten. Ook aan gezellige cafés, discotheken en een scala aan veelsoortige restaurants is in het Land van Cuijk geen gebrek.

Sportief genieten
Het Land van Cuijk is ook een gebied waar je sportief uitstekend uit de voeten kunt. Zo kun je eindeloos wandelen en fietsen; daarvoor zijn er prachtige wandelroutes en fietsroutes uitgestippeld en paden aangelegd. Speciaal voor de extra sportieve fietsers zijn er spectaculaire ATB-routes gecreëerd. Voor paardenliefhebbers zijn er speciale campings, maneges met paardenverhuur en bosroutes gerealiseerd. Kanovaren kan op verschillende plaatsen door mooie natuurgebieden met afwisselende flora en fauna. Maar ook zwemmers, surfers, en duikers kunnen hun hart ophalen. Verschillende plaatsen aan de Maas hebben een jachthaven en zijn er rustige vislocaties.

Vestingstad Grave
Van vestigingsplaats tot bedevaartsoort en van ‘Metworstrennen’ tot ‘Daags na de tour’ zijn enkele uitersten binnen het Land van Cuijk. Grave is een roemruchte vestigingstad. Katwijk aan de Maas is een bedevaartsoort. Overloon is bekend van het oorlogs- en verzetmuseum Liberty Park en Zoo Parc. Tijdens de Nijmeegse wandelvierdaagse is Cuijk een grote feestgemeente.

Meer info: www.landvancuijk.nl.

|Doorsturen

Agenda