Thuisonderwijs: Zijn je kinderen online wel veilig?

Door BP

Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders ervoor om kinderen thuis te onderwijzen. Het geeft ouders de mogelijkheid om zelf een onderwijsmogelijkheid te kiezen. Toch zijn er ook gevaren die schuilen in het thuis onderwijzen van kinderen. In dit artikel gaan we dan ook kijken naar deze gevaren én geven we je tips en tricks om je kinderen te beschermen bij online thuisonderwijs.

In de loop van de jaren is er een sterke ontwikkeling geweest wat betreft de toegang tot het internet voor kinderen. Ondertussen heeft namelijk meer dan 98% van de kinderen op een of andere manier toegang tot het internet. Hierdoor nemen ook de gevaren exponentieel toe.

Gevaar 1: Delen van gegevens
Een eerste gevaar is dat kinderen veel minder snel in de gaten hebben dat er een groot aantal gegevens gedeeld worden. Het gaat in dit geval om zoekacties, internetgeschiedenis en het verzamelen van cookies. Doordat kinderen de gevaren hiervan minder goed kunnen inschatten, lopen zij een vergroot risico.

Installeer een VPN
Een maatregel die je hiervoor kunt nemen is gebruik maken van een VPN-verbinding. In een notendop zorgt een dergelijke verbinding ervoor dat jouw gegevens op een veilige manier verzonden en ontvangen kunnen worden. Daarnaast wordt ook jouw fysieke locatie en IP-adres verborgen, zodat ook niet te achterhalen valt van waaruit de gegevens verzonden worden.

Gevaar 2: Wachtwoorden en accounts beschermen
Daarnaast is het beschermen van wachtwoorden en accounts zeer belangrijk. Toch zijn kinderen vaak minder goed in staat om wachtwoorden te kiezen die moeilijk te kraken zijn. Voor kinderen is een wachtwoord gemakkelijker te onthouden wanneer deze te relateren is aan persoonlijke hobby’s of datums. Hierdoor wordt het echter voor hackers ook een stuk gemakkelijker om deze accounts en wachtwoorden te hacken. Hiervoor kun je echter verschillende oplossingen gebruiken.

Password Manager
Zo kun je ervoor kiezen om een wachtwoordmanager zoals NordPass te installeren. Door middel van één ‘master-password’ krijg je namelijk toegang tot deze tool en kun je al jouw verschillende wachtwoorden eenvoudig opslaan. In veel gevallen zorgt deze tool er ook voor dat je wachtwoorden kunt genereren, waarbij je gebruik kunt maken van leestekens, symbolen en cijfers. Dit maakt het wachtwoord een stuk moeilijker te kraken.

Tweestapsverificatie
Een andere oplossing is het gebruik van tweestapsverificatie. Wanneer je het wachtwoord van je account invult, wordt er namelijk een bericht verstuurd naar een apparaat dat door jou gekozen is. Dit kan bijvoorbeeld je mobiele telefoon of je e-mail zijn. Hier staat een code in die je opnieuw moet invullen om daadwerkelijk toegang te krijgen tot je account. Dit wil zeggen dat hackers niet alleen je wachtwoord moeten weten, maar ook jouw mobiele telefoon in handen moeten hebben om toegang te krijgen. Op die manier kun je een extra laag van veiligheid inbouwen.

Gevaar 3: Pesten
Online pesterijen komen steeds vaker voor. Dit komt doordat het veel gemakkelijker is om jezelf achter een online profiel te verbergen wanneer je anderen kwetst of pest. Doordat kinderen thuis nóg meer achter de computer zitten, neemt ook het online pesten snel toe. Toch zijn er een aantal maatregelen die je als ouders kunt nemen om je kind hiermee te helpen:

1. Geef niet zomaar persoonlijke informatie aan anderen én zorg ervoor dat anderen deze ook niet eenvoudig kunnen vinden. Denk daarbij aan een gesloten profiel.
2. Verwijder mensen uit je contactenlijst of vriendenlijst die je niet kent. Ook zij hebben namelijk toegang tot jouw persoonlijke data.
3. Denk goed na voordat je foto’s naar vrienden stuurt of voordat je deze online plaatst.
4. Gebruik verschillende wachtwoorden om je verschillende accounts te managen. De hierboven genoemde wachtwoordmanager kan je hierbij helpen.
5. Praat met je kind over de gevaren van online actief zijn. Kinderen zijn zich veel minder bewust van de online gevaren die er schuilen.

Gevaar 4: Verouderde software
Ook verouderde software is een groot gevaar wanneer je kind veel online is. Het uitstellen van een software update is namelijk zeer eenvoudig en bespaart veel tijd. Toch is het verstandig om deze updates wel door te voeren. Doe je dit namelijk niet, dan loop je een verhoogd gevaar om gehackt te worden. Hackers vallen namelijk de computers of tablets aan die de update nog niet hebben doorgevoerd. Deze apparaten zijn over het algemeen namelijk gemakkelijker te hacken. Door het doorvoeren van de updates kun je dit snel en gemakkelijk voorkomen.

Met deze tips en tricks kun jij het thuisonderwijs van je kind een stuk gemakkelijker maken. Door met kinderen te praten over de gevaren en hen ervan bewust te maken, kun je laten zien dat er veel gevaren schuilen die gemakkelijk te voorkomen zijn.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties