Tco arbeidsmigranten in lege Landerdse boerderijen

Door 24 Webvertising

Het gemeentebestuur was er lange tijd tegen. Toch mogen arbeidsmigranten in de gemeente Landerd voortaan in vrijkomende agrarische gebouwen gehuisvest worden. Het gaat om maximaal vijftig personen per boerderij en er gelden strenge voorwaarden. Zo moet er per persoon minstens 12,5 vierkante meter ruimte beschikbaar zijn. En genoeg ruimte voor recreatie voor de ongeveer zevenhonderd arbeidsmigranten binnen de gemeente.

Buiten de dorpskernen
Landerd wil geen concentratie van arbeidsmigranten in de dorpskernen. Per woning mogen slechts twee arbeidsmigranten wonen, als het geen familierelatie is. In een eigen woning zijn er meer verantwoordelijkheden, zoals het regelen van energieleveranciers en het zelf afsluiten van diverse contracten. Ook mogen huizenbezitters in Landerd de woning niet langer in zijn geheel verhuren voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Wel zijn er uitzonderingen op deze regel mogelijk. Daarnaast is er in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig om onder andere het parkeren te regelen.

Ander beleid
De huisvesting van arbeidsmigranten is al jarenlang een veelbesproken onderwerp in gemeente Landerd. Zo voelde het Landerdse college van B en W vroeger helemaal niets voor het huisvesten van arbeidsmigranten in het buitengebied, tot recentere discussies over huisvesting in vrijkomende agrarische gebouwen. Eerder werd huisvesting in vrijgekomen boerderijen niet toegestaan omdat de huisvesting in reguliere woningen de woningmarkt zou verstoren. Het argument was dat starters of andere urgente woningzoekenden hierdoor minder snel een woning zouden vinden. Om die druk te verkleinen werd er gekozen voor grootschalige huisvestingslocaties op een bedrijventerrein. De verwachting is dat de vraag naar (tijdelijke) woonruimte voor arbeidsmigranten de komende jaren blijft.

Bedrijventerreinen
Er worden nu maximaal tweehonderd buitenlandse werknemers toegestaan op bedrijventerreinen. Ze moeten dan wel op dat terrein werkzaam zijn. Landerd telt namelijk veel arbeidsmigranten die elders werkzaam zijn. Ook moet er een beheerder zijn, een aangestelde contactpersoon en een nachtregister. Op de Brand in Zeeland is er een groot leegstaand pand, waar vroeger tbs'ers zaten, opengesteld voor maximaal zeventig arbeidsmigranten. Het is niet de bedoeling dat de buitenlandse werknemers hier het hele jaar verblijven. In overleg met de buurt is er besloten dat er twee keer per jaar een verhuismoment is.

Het huisvesten in recreatieparken is nog altijd niet wenselijk. Dit zou in de toekomst wel kunnen, wanneer een park een concreet plan heeft en een specifiek gedeelte van het recreatiepark in gaat richten voor arbeidsmigranten. Ook als een park geen enkel toekomstperspectief heeft, kan de gemeente een uitzondering maken. In het verleden ging het om 40 personen, na het nieuwe besluit is dit flink gegroeid tot maximaal 150 personen. De gemeente wil wel meer inzicht in de verblijfsduur, het aantal personen en de exacte locaties. De registratie schiet nu nog tekort. Zo zijn er van de geschatte zevenhonderd arbeidsmigranten in Landerd maar liefst vijfhonderd niet ingeschreven.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties