Reizen

Champagne: feestelijke drank voor speciale momenten

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Wat mag er absoluut niet ontbreken als er iets te vieren valt? Juist, champagne! De charme van een glas vol dansende belletjes kennen we allemaal, maar wat weten we verder van deze wereldberoemde drank voor speciale gelegenheden. De redactie zet alle ins en outs op een rijtje.

Op zo'n honderdvijftig kilometer ten oosten van Parijs ligt een streek die over de hele wereld bekend staat om de wijn die er vandaan komt: de Champagne-Ardenne. Enkel en alleen de wijn uit de Champagne-Ardenne en die uit een klein gebied in het zuidelijke deel van de provincie Picardië (rond Chateau Thierry) mag de begerenswaardige naam Champagne dragen.

De Champagnestreek is een bij Franse wet omschreven gebied waar het milde zeeklimaat en het strengere landklimaat elkaar als het ware ontmoeten. De grenzen van het wijnbouwgebied, dat in totaal ongeveer 34.000 hectare bestrijkt, zijn bepaald door het type krijt dat in de ondergrond wordt aangetroffen. De Champagnestreek kent ongeveer driehonderd kleine wijnbouwgebieden die ieder hun eigen specifieke eigenschappen bezitten.

Druiven
Champagne wordt doorgaans gemaakt van drie soorten druiven: de blauwe druiven Pinot Noir en Pinot Meunier - die vreemd genoeg een wit sap opleveren - en de witte druif Chardonnay. Soms wordt ook Champagne gemaakt van alleen deze witte druiven; dan gaat het om een zogenoemde 'Blanc des blancs'. Nadat de druiven zijn geplukt worden ze geperst en gescheiden verwerkt. Het sap slaat men op in een houten fust of een metalen tank en ondergaat daarin de eerste gisting. Het belangrijkste, de zogeheten 'cuvée', moet dan nog gebeuren. Uit de champagnewijnen van verschillende wijnhellingen, verschillende druivensoorten en verschillende jaren, moet een 'evenwichtige' champagne worden samengesteld met een eigen karakter dat van jaar tot jaar vrijwel hetzelfde is. Na deze 'cuvée' voegt men een kleine hoeveelheid rietsuiker en giststof toe, waarna de wijn op fles wordt gebracht en in een donkere, koele kelder wordt opgeslagen. Doordat de giststoffen de suiker in alcohol en koolzuurgas omzetten, ontstaan de belletjes die zo kenmerkend zijn voor champagne. Nadat de champagne nog verscheidene jaren in de kelders is gerijpt, verwijdert men met een speciale methode het bezinksel dat zich in de fles heeft gevormd. Vervolgens wordt een doseringslikeur toegevoegd die de gewenste zoetheid van de champagne bepaalt: brut, extra dry, sec of demi-sec. Tot slot krijgt de fles een definitieve kurk en een etiket.

Bezoek de Champagnestreek
De Champagnestreek ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en leent zich daarom uitstekend voor een weekendje weg of korte vakantie. Met de onbetwiste Champagne-hoofdstad Epernay en de culturele parel Reims met zijn fraaie gotische kathedraal waarin vroeger alle Franse koningen werden gekroond, is het een gevarieerde streek. Aan de beroemde Avenue de Champagne in Epernay is een groot aantal prestigieuze champagnehuizen gevestigd, waaronder dat van Moët et Chandon. Praktisch alle champagnehuizen bieden bezoekers gelegenheid champagne te proeven en tegen een aantrekkelijke prijs te kopen. In het champagnehuis van Piper-Heidsick in Reims kan men in kleine automatische voertuigen zelfs een volledig ondergrondse reis door de Champagne maken. In het in 1642 gebouwde Maison Champenoise in Oeuilly is te zien hoe traditionele champagneboeren in vroeger tijden leefden en heeft men een prachtig uitzicht over de wijnvelden van Marne la Vallée.

Om de diverse soorten champagne te proeven hoef je natuurlijk niet per se naar Frankrijk af te reizen. Je kunt natuurlijk ook Champagne online kopen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties