Reizen

Backpackers in Azië hebben steeds vaker problemen met visum

Door Visumbuitenland.nl

Backpacken door Azië staat bij veel avonturiers hoog op het wensenlijstje. Om niet voor vervelende verrassingen te komen staan, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Bijvoorbeeld als het gaat om de vereiste visums. Een groeiend aantal Nederlandse toeristen dat door Azië trekt, ervaart problemen rond deze visums. Enerzijds zijn de aanvraagprocedures voor visums vereenvoudigd, maar anderzijds is het handhaven van de visumregels juist verder aangescherpt. Doordat backpackers vaak zonder een vaste tijdsplanning reizen, ondervinden zij hiervan de meeste hinder.

Voor veel geliefde vakantiebestemmingen zijn de aanvraagprocedures voor visums in de afgelopen jaren een stuk simpeler geworden. Ondanks de vereenvoudiging van deze procedures kunnen deze soms toch strikter zijn en daardoor nieuwe problemen veroorzaken. Voorheen was het meestal noodzakelijk een visum te laten aanbrengen in het paspoort, dat dan moest worden afgegeven in Den Haag, bij een consulaat of ambassade. Vandaag de dag gaan de meeste visumaanvragen online. Het aanvragen van een zogeheten e-visum verloopt niet alleen sneller en eenvoudiger, gemiddeld kost het ook minder.

Leg aankomstlocatie en -datum vooraf vast
Iets wat veel reizigers vaak vergeten, is dat op een ‘ouderwets’ visum dat in het paspoort wordt geplakt meestal niet de precieze aankomstdatum en -locatie staat. Voorheen kon je daardoor je reisplannen vaak nog wijzigen na verkrijging van een visum. Bij de nieuwe online aanvraagprocedures komt zowel de aankomstlocatie (bijvoorbeeld de luchthaven) als de aankomstdatum in de meeste gevallen wél op het visum te staan, exact zoals deze in de aanvraagformulieren zijn ingevuld. Als reiziger word je vervolgens verplicht je ook daadwerkelijk aan deze aankomstdatum en -locatie te houden. In de praktijk leidt de eenvoudige aanvraagprocedure hierdoor tot een veel stringenter visumbeleid.

Met name problemen voor backpackers in Azië
Backpackers in Azië hebben hier het meeste last van. De zogeheten e-visums voor Aziatische landen worden steeds populairder, maar dat betekent tegelijkertijd dat backpackers niet meer op de bonnefooi kunnen rondreizen. Een voorbeeld is het e-visum voor Vietnam. De Vietnamese overheid adviseert de aanvraag hiervoor tenminste een week voor aankomst in te dienen. Met name doordat diverse andere landen in Azië een soepel visumbeleid hebben (of hadden), is dit bij veel backpackers niet bekend.
Gevolg is dat backpackers hierdoor niet op tijd kunnen inchecken voor hun vlucht naar Vietnam, omdat de controle al plaatsvindt vóór aankomst in Vietnam. Wanneer je als backpacker wel op tijd een visum aanvraagt, maar je plannen tussentijds wilt wijzigen, is dat in het geval van Vietnam niet meer mogelijk. Dan gaat het eveneens mis bij het boarden van het vliegtuig naar Vietnam; wanneer de luchthaven van aankomst in Vietnam anders blijkt dan ingevuld, mag je als reiziger niet mee.

China en Thailand
Een visum voor China levert voor backpackers eveneens problemen op, omdat dit al voor vertrek in Nederland moet worden aangevraagd. Een tegenvaller wanneer je als backpacker gedurende je trip door Azië bedenkt dat je ook China wilt bezoeken.
Thailand kun je vooralsnog 30 dagen bezoeken zonder visum. Wanneer je als reizigers langer dan 30 dagen in Thailand wilt blijven, dien je vooraf al een visum te regelen, want daarvoor is een bezoek aan het Thaise consulaat noodzakelijk. Binnen één à twee jaar gaat ook Thailand een elektronisch visum invoeren. Vanaf dat moment wordt het weliswaar mogelijk vanuit Azië een visum aan te vragen, maar de visumplicht zal na invoering van het e-visum waarschijnlijk ook gaan gelden voor een verblijf van minder dan 30 dagen. Wanneer je komend jaar naar Thailand reist, doe je er verstandig aan het nieuws rondom de Thaise visumregels goed te volgen.

Cambodja en Myanmar
Cambodja en Myanmar hanteren een eenvoudige online visumprocedure. De meeste visums voor Myanmar en Cambodja worden al binnen 24 uur toegekend. Als last-minute reiziger of backpacker ondervindt je hierdoor relatief weinig hinder.

Vaccinaties
Niet alleen visumvereisten, ook het vaccinatieadvies verschilt per land in Azië. Zo is voor een trip naar Thailand meestal geen vaccinatie voor buiktyfus nodig, maar voor een bezoek aan Bangladesh vaak wel. Je doet er verstandig aan de vereiste vaccinaties vooraf te bespreken met een specialistische organisatie, zoals Thuisvaccinatie.nl. Welke inentingen je precies nodig hebt, is niet alleen afhankelijk van welke landen je bezoekt, maar ook van de duur van het verblijf in elk land en van de regio’s die je aandoet. Als backpacker doe je er dan ook goed aan om al ver voor vertrek goed na te denken over de benodigde visums en vaccinaties.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties