Let op de regelgeving bij het installeren van automatische deuren

Door Entrance Services

Automatische deuren van het bedrijf Entrance Services voor voetgangers zijn momenteel in veel gebouwen aanwezig. Terwijl het aanvankelijke probleem de toegankelijkheid was, is dit tegenwoordig aangevuld met de wens voor meer gebruiksgemak.

Maar naast budgettaire en technische overwegingen is bij de installatie van een automatische deur ook kennis vereist over de regelgeving en de verplichtingen, bijvoorbeeld met betrekking tot het type gebouw.

Van industriële gebouwen tot appartementsgebouwen

In de eerste plaats zijn er de plaatsen waar gewerkt wordt, of het nu gaat om de industrie, handel of dienstverlening (openbare diensten, vrije beroepen, verenigingen en groepen, kantoorpanden, enz.). Het betreft al deze gebouwen zolang ze niet zijn ingericht op de ontvangst van klanten of gebruikers. Automatische deuren zijn aangedreven schuifdeuren, die in het geval van een defect besturingsapparaat of defect aandrijfapparaat de gehele breedte van de opening vrijmaken door opzij te schuiven of door naar buiten te klappen wanneer er tegen geduwd wordt. Men kan ook draaideuren installeren, maar dat kan alleen in gevels, schuifdeuren of klapdeuren kunnen binnen in het gebouw of in de gevel.

Wat betreft gebouwen van grote hoogte (kantoren, hotels, scholen, enz.) of ‘heel erg hoge gebouwen’ (als de vloer van het laatste niveau zich op meer dan 200 meter boven het hoogste grondniveau bevindt). In die gevallen is het verstandig om voor het installeren van automatische deuren de regels voor brandveiligheid te raadplegen. Deuren in wanden bedoeld voor horizontaal verkeer moeten E30 hebben (½ uur brandwerend). Dit houdt in dat automatische schuif- en klapdeuren in de gevel kunnen worden geïnstalleerd en alleen binnen het gebouw zijn toegestaan na controle door de daartoe bevoegde autoriteit. Terwijl automatische draaideuren alleen maar zijn toegestaan in de gevel.

Tot slot, wat betreft woongebouwen met een of meerdere woningen of gebouwen voor recreatiebewoning onder gezamenlijk beheer, bestaat er geen specifieke regelgeving met betrekking tot automatische deuren. In dat geval moet men zich richten op de NF EN 16005 norm, die hiernaar verwijst.

Het specifieke geval van openbare gebouwen

Het installeren van een automatische deur in een openbaar gebouw is wat ingewikkelder. Allereerst worden de openbare gebouwen onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep bestaat uit vier categorieën afhankelijk van de getalsterkte van de gebruikers (personeel en publiek): categorie 1 (meer dan 1500 personen), 2 (701 tot 1500 personen), 3 (301 tot 700) en 4 (minder of gelijk aan 300 personen).

De tweede groep omvat openbare gebouwen uit een vijfde categorie waarin het aantal publieke gebruikers lager is dan het minimum dat bepaald is door het veiligheidsreglement per type exploitatie (bankkantoor, bioscoop, winkel, restaurant, enz.)

Vervolgens zijn automatische schuif- en klapdeuren toegestaan binnen de gebouwen, na advies van de departementale veiligheidscommissie, voor zover aan deze deuren geen eisen worden gesteld met betrekking tot brandwerendheid. Als het gaat om andere type deuren, dan is er een advies nodig van de centrale veiligheidscommissie.

Voor nieuwe installaties worden de breedtes van de vluchtwegen bepaald al naar gelang het aantal personen dat moet worden geëvacueerd.  Deze bedragen tussen de 0,90 m en 3,60 m voor gebouwen met minder dan 500 te evacueren personen. Daarboven wordt het aantal te evacueren personen verhoogd met een eenheid van 500 of een deel van 500 personen en de toegenomen breedte voor de vluchtwegen wordt berekend in eenheden voor de doorgang van 100 personen of een deel van 100 personen. In het geval van een renovatie, tenslotte, kan de breedte van 0,90 m worden verlaagd naar 0,80 m.

Bij Entrance services houden wij rekening met al deze verplichte regels. Ons studiebureau kan samen met u op zoek gaan naar de meest geschikte oplossing. Wij stellen daarnaast een compleet assortiment automatische schuifdeuren tot uw beschikking. Deze voldoen aan de meest uiteenlopende gebruiksvoorwaarden in een gebouw en bieden vele mogelijkheden wat betreft aandrijving. Voor een betrouwbaar op maat gemaakte oplossing.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties