Kunst & Cultuur

Anneliese Vonk-van der Zanden schrijft historische roman

'Personages uit Schaijk, Reek, Grave en Dordrecht'

Door Freddy Klooté

SCHAIJK/GRAVE - Anneliese Vonk-van der Zanden is geboren en getogen in Schaijk. “Een echte Schaijkse ben ik”, vertelt ze. “Ik ging na de lagere school daar naar het Maaslandcollege in Os en na de Havo deed ik de studie Civiele Dienst en werd ik huishoudkundige. In die tijd kreeg ik verkering met Theo Vonk. Ik haalde meteen alle horecapapieren, want Theo “was” horeca. Hij was kok. En een goeie ook. We hebben samen in Netje’s Hof in Schaijk gewerkt, drie eigen restaurants gehad: Le Hibou, ’t Wichlant en De Bourgondische Hoeve. Een leven vol horeca heb ik, samen met mijn geliefde Theo gehad. Tot hij in 2011 overleed”.

“Na de dood van Theo begon ik te schrijven. Naar hem. Elke avond schreef ik hem mijn verhaal van die dag. Wat ik had meegemaakt. Wat ik geoogst had. We hadden toen, naast ons laatste restaurant De Bourgondische Hoeve in Siebengewald, één hectare grond met kassen, groente, fruit en alles wat we in ons restaurant, vers van het veld, onze gasten konden serveren. Ik begon toen trouwens ook met het verduurzamen van de producten in potjes. Dat werd, en is nog steeds, het Weckparadijs. Dat wecken stond de laatste tijd op een wat lager pitje, want ik had het druk met het schrijven van mijn boeken”. Anneliese is een boeiend verteller.

Rouwen
Na de dood van Theo schreef Anneliese het boek “Was er maar een recept voor rouwen”. Dat recept herinnert aan hun gezamenlijke leven in de restaurants. “Het gaat vooral over hoe je om kunt gaan met het verlies van je partner. Een zoektocht naar je “geamputeerde ik”. Van een twee-eenheid moet je weer terug je eigen persoon ontwikkelen. Je bent zo lang samen geweest en dan sta je alleen. Dat overkomt overigens elke dag weer onnoemelijk veel mensen. Het is een boek waarin je troost en (h)erkenning kunt vinden. Je leest er je eigen verhaal in terug. Met een traan en een lach”. Dit boek vond gretig aftrek en bood velen troost.

Marjanneke, stoer wijf
De tweede roman van Anneliese is een historische. “Marjanneke, Stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw”. “In dit verhaal is een rol weggelegd voor de Graafse (kunst)boterhandelaar Albers. Kunstboter was een Franse uitvinding om boter langer houdbaar te maken. Speciaal bedoeld voor soldaten, maar ook gewild bij de burgerij. De Gravenaar vertrok in 1883 naar Dordrecht, toen een rijke en belangrijke handelsstad in Holland. Mijn overgrootvader, Joost de Kleijn uit Schaijk, is met hem meegegaan om daar een fabriek op te zetten. Samen met Marjanneke, toen dienster bij het Reekse schoolhoofd, en hun drie kinderen. In die tijd werden de zonen van Nederlandse boterhandelaren naar Londen gestuurd om die kunstboter te maken. In Nederland waren vijf grote boterhandelaren, waaronder ook oud-Gravenaar Albers. De dochter van Albers trouwde met Arnold Simons, zoon van het schoolhoofd in Reek. Simons zou Albers later als directeur van de boterfabriek opvolgen. Bij de begrafenis van de oud-Gravenaar liep heel Dordrecht uit”.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Marjanneke en Joost in Dordrecht. Anneliese: “Ze moeten echt knokken om te overleven. Bovendien was het in die tijd ook niet ongewoon dat er besmettelijke ziekten uitbraken. Ook zochten veel arbeiders in die tijd troost in de drank. Een verhaal over wilskracht eigenlijk. Over vechten voor je bestaan. Over hoe je omgeving daarmee omgaat”.

Anneliese heeft twee jaar research gedaan voordat ze aan de roman kon beginnen. Een eerste impuls was het feit dat haar oma, het jongste kind van Marjanneke, in Dordrecht is geboren. Ze kwam terecht in het BHIC en de Archieven van de gemeente Dordrecht: “Toen ben ik begonnen. Met Jolanda Pikkaart als schrijfcoach. Die heeft me begeleid en onder controle gehouden. Schrijven vergt nogal wat discipline. Het verhaal was in mijn hoofd al aan het groeien, de feiten waren er al. Dan komt de literaire vrijheid. Elke week moest ik twee hoofdstukken inleveren. Dat was best een klus. Achtereenvolgens maakte ik de volgende stappen: research-feiten-gedachten-coach-afwerkfase-cover (Hans Herrmann)-vormgever-achterflap-twee proeflezers-herschrijven-coach—weer herschrijven-redigeren boek door Sanne Visch (van het BoekenGilde)-opmaken boek, zoals lettertype en papier. Mijn zwager heeft het geprint”.

Presentaties en gegevens
Inmiddels heeft Anneliese al drie boekpresentaties gehouden: “In Dordrecht, waar de fabriek stond, in Schaijk, op de plek waar mijn moeder is geboren aan de brug en in Siebengewald in ons oude restaurant. Op 30 januari komt er een presentatie in Schaijk en in april in de bieb in Grave. Marjanneke is te koop in Schaijk bij The Read Shop Spijkers en bij de Primera in Grave. Marjanneke staat op de longlist van The Indie Awards, een prijs voor auteurs die boeken in eigen beheer uitgeven. De eerste reacties zijn lovend. Van “Het verhaal pakt me helemaal” tot “Ik wil méér Marjanneke”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties