Noord-Brabanders staan kritisch tegenover cryptovaluta

Door 24 Webvertising

Wanneer het over cryptomunten gaat, blijkt men er niet overal even warm voor te lopen. In grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam vindt men bijvoorbeeld nog dat Bitcoin revolution betrouwbaar is. Meer nog: cryptomunten lijken er te floreren! Maar onderzoek heeft anderzijds aangetoond dat Noord-Brabanders veel kritischer zijn. Het verschil is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Vertrouwen kreeg een flinke knauw
Hoewel de koers van Bitcoin nu opnieuw aan een opmars bezig is, lijkt de Noord-Brabander het vertrouwen in cryptovaluta verloren te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van BTCDirect. De cijfers zijn opmerkelijk omdat elders in Nederland het vertrouwen voorzichtig is toegenomen.
Het onderzoek wees uit dat 42,33% van de Noord-Brabanders aangeven dat hun vertrouwen gelijk bleef, terwijl 31,39% van een afgenomen vertrouwen spreekt. Slechts 26,28% van de Noord-Brabantse respondenten geeft een toegenomen vertrouwen aan. En dat wijst toch op een voorzichtig pessimisme.

Hoe vergaat het de andere provincies?
De vergelijking met de andere Nederlandse provincies toont aan dat Noord-Brabanders niet overtuigd zijn van cryptomunten. In Groningen geeft bijvoorbeeld slechts 13,79% van de respondenten een afgenomen vertrouwen aan, terwijl 48,28% het vertrouwen heeft behouden en 37,93% zelfs een vertrouwenstoename noteert. Hetzelfde zien we in andere provincies als Flevoland (respectievelijk 19% t.o.v. 45% en 35%)* en Overijssel (20% t.o.v. 46% en 34%)* Enkel Utrecht doet het nog slechter dan Noord-Brabant (40% t.o.v. 34% en 26%)*.
*Omwille van de leesbaarheid werden voor de andere provincies afgeronde cijfers gebruikt.

Demografie speelt een rol
De demografische bijzondere situatie kan de opmerkelijke cijfers deels relativeren. Volgens het aangehaald onderzoek blijken ouderen immers minder vertrouwen te hebben in cryptovaluta. Nemen we de demografie onder de loep, dan hoeft de vertrouwensbreuk niet te verbazen (cijfers: CBS). In Noord-Brabant (19,98% van de Noord-Brabanders is ouder dan 65 jaar) is de vergrijzing dan ook harder te voelen dan elders in Nederland (19,17%). Het verschil met Flevoland (13,7%) waar het vertrouwen bijzonder sterk steeg, is dan ook duidelijk zichtbaar.
Hiernaast speelt ook een ander demografisch gegeven in het nadeel van Noord-Brabant: statistisch telt de provincie 50,96% vrouwen. In andere Nederlandse regio’s zoals Groningen en Flevoland schommelt dat cijfer veel dichter bij de grens van 50%. En intussen lijkt onderzoek ook uit te wijzen dat cryptomunten veel slechter scoren bij vrouwen dan bij mannen…

Resultaten studie relativeren
Hoewel er een aantal demografische indicatoren zijn die het beperkte vertrouwen deels kunnen verklaren, kan dat heus niet de enige verklaring zijn. De vertrouwensbreuk is immers te radicaal om zich door subtiele demografische verschillen te laten verklaren. Een verklaring biedt het onderzoek van BTCDirect ook niet. Navraag leert ons bovendien dat het onderzoek gebaseerd is op 1370 ingevulde enquêtes. Alleen al rekening houdende met de vereiste steekproefgrootte voor Noord-Brabant, zijn er dan ook vraagtekens die de exacte resultaten vergezellen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties