Muziek

Fahari Foundation houdt benefietconcert in Catharinahof

'We hebben toppers en hopen op een volle zaal'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Lae-titia en Bas Giling van de Fahari Foundation, gevestigd in Grave, zijn nog steeds enorm enthousiast. Als ze over “hun” kinderen in Mtwapa in Kenia praten glinsteren hun ogen. Ze kunnen er uren over praten. Het is een groot deel van hun leven geworden.

“Maar het gaat niet over ons”, zegt Bas. “Nee, over de kinderen, die we al negen jaar, samen met vele andere mensen kunnen helpen. Kinderen die kansloos zijn zonder onze hulp. Weeskinderen. Kinderen die maar één ouder hebben, één oma, gehandicapt zijn. Die willen we helpen. We zijn in 2010 met 16 kinderen begonnen. Nu is het uitgegroeid tot de zorg voor 63 kinderen. We hebben met de vele donaties van steunouders een rescue center gebouwd waarin de kinderen op weekdagen en –nachten verblijven. Van waaruit ze naar school gaan. Waar ze alle mogelijke hulp krijgen. Ook medische. In de weekends en de vakanties gaan ze naar huis om het contact met hun families/stammen niet te verliezen en te vervreemden. Als ze van school af gaan, en dit jaar zullen we dat voor het eerst meemaken, dan moeten ze op eigen benen kunnen staan. We betalen alles voor ze tot ze zelfredzaam zijn. Tot ze zelf geld verdienen. Want wie in Kenia geld verdient, zorgt voor de familieleden die dat niet hebben”, zegt Lae-titia. Zij is en voelt zich de moeder van die kinderen: “Elke dag heb ik wel contact met Kenia en hoor ik het laatste nieuws van de Keniaanse verzorgers. Ondernemen we actie als dat nodig is”. Bas en Lae-titia hebben beiden een baan en de vrije tijd die ze hebben gaat volledig naar Kenia.

Benefietconcert 
Bas: “Naast de hulp van de vele steunouders die niet alleen uit Nederland komen, maar ook uit België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk en zelfs uit de Verenigde Arabische Emiraten, organiseren we zoveel mogelijk acties om de kinderen te kunnen helpen. Om te zorgen voor het eten van elke dag, begeleiding en medische zorg. Ook de kosten van het onderwijs nemen we voor onze rekening. Het basisonderwijs is in principe gratis, maar er zijn heel wat benodigdheden die wel betaald moeten worden. Het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs moet betaald worden. Voor het schooljaar 2020, een schooljaar loopt in Kenia gelijk met een kalenderjaar, hebben we ongeveer € 45.000,- nodig. Eén van de manieren om aan dit geld te komen is dus het benefietconcert dat we op zondagmiddag 29 september om 14.30 uur in de theaterzaal van Catharinahof gaan houden”.

Er komt een groot affiche tevoorschijn. Lae-titia: “ Allereerst veel dank aan Catharinahof voor het beschikbaar stellen van de theaterzaal. Moet je kijken wie er meedoen aan het concert. Het popkoor A Sign of Friendship, dat zich al jaren aan de Fahari Foundation heeft verbonden. Ze spelen door het hele land. Laatst nog in Wijchen. In Grave zijn ze niet eerder te beluisteren geweest. Het koor bestaat ui 150 man/vrouw, onder leiding van dirigent John Stienissen. Ze hebben een breed repertoire. Van musical tot pop, van Nederlandstalige meezingers tot wat serieuzere liedjes”. De tweede ster die optreedt is Rosina Louwaars. Rosina Louwaars? Lae-titia, lachend: “Als ik je vertel dat Rosina met haar groep Harmony in 1978 winnares van het Nationaal Songfestival in Den Haag werd met het liedje ’t Is O.K. En op het daaropvolgend Eurovisiesongfestival in datzelfde jaar in Parijs 13e werd?” Als ze me het liedje laat horen ben ik meteen weer bij.

De laatste ster van deze benefietmiddag zal vooral de musicalfans aanspreken. Ron Link, ambassadeur van de Fahari Foundation, is bekend van musicals als Tarzan en Assepoester. In beide producties van Joop van den Ende speelde hij een hoofdrol. Hij was Tarzan, met Chantal Janzen als Jane. In Assepoester speelde Ron de rol van de Prins, met Sita Vermeulen als Assepoester. Nou, hebben we sterren of niet?”

Van songfestival, via popkoor naar musical
Bas Giling: “Echt een programma voor elk wat wils. Met artiesten die alles zullen geven, omdat ze hun hart ook verpand hebben aan de kinderen van Mtwapa. Ik hoop echt voor onze kinderen dat we een volle zaal zullen hebben. De entreeprijs hebben we laag gehouden: 7,50 . Kaarten zijn nu al te koop bij cadeau- en kledingzaak KLIK op Markt 5 en bij de receptie van Catharinahof.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties