Muziek

Van poliopatiënt tot rockicoon

Steve Harley & Cockney Rebel op zaterdag 26 januari in Markant

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

UDEN - De klassiekers Sebastian en Make me smile van Steve Harley & Cockney Rebel zijn niet weg te denken uit de popgeschiedenis. Sinds 1999 staan deze hits in de Top 2000. Cockney Rebel was naast onder meer T. Rex en Roxy Music, één van de meest creatieve Britse bands uit de glamrockperiode. De bijna 68-jarige Stephen Nice komt 26 januari naar Markant Uden waar hij deze en nog vele andere hits de revue laat passeren.

Steve Harley. (foto: Jackie Middleton)

De hits waren waarschijnlijk niet ontstaan als Nice in zijn jeugd geen polio had gehad. Op zijn twaalfde jaar werd hij opgenomen in het ziekenhuis waar hij ondragelijke pijn tijdens zijn behandeling moest ondergaan om de ongelijke groei van zijn benen tegen te gaan. Vier jaar lang bleef hij onder behandeling. De liefde voor muziek ontstond tijdens zijn ziekenhuisverblijf. Zijn Engelse leraar gaf hem boeken van de schrijver D. H. Lawrence. Er ging een wereld voor hem open en Nice raakte geïnteresseerd in poëzie en literatuur. Hij begon te luisteren naar Bob Dylan en The Beatles, maar zijn ultieme droom was toch om journalist te worden. Op zijn twintigste werd hij door zijn rebelse houding als journalist ontslagen bij de plaatselijke krant. Wellicht is dit zijn redding geweest op weg naar de rockstatus zoals wij die kennen.

Onvrede
Nice speelde viool en gitaar op zeer jonge leeftijd en begon toen ook nummers te schrijven. De eerste twee Cockney Rebel albums schreef hij voordat hij een platencontract had. Hij vormde in 1972 de band Cockney Rebel en had zijn eerste hit in 1973 met het zelfgeschreven nummer Sebastian. Binnen de band was hij de enige tekstschrijver, stippelde de lijnen uit en kreeg ook alle royalty’s. Dit veroorzaakte onvrede binnen de band. Drie leden gaven aan ook te willen schrijven, maar kregen nul op rekest. Zij vertrokken in 1974.

Make me smile
Nice en de gebleven drummer vormden kort daarna de nieuwe band Steve Harley & Cockney Rebel. Hij schreef het uiteenvallen van Cockney Rebel van zich af. Midden in de nacht met een fles cognac achter de kiezen en vol zelfmedelijden schreef hij Make me smile (Come Up And See Me). Dit lied voltooide hij in een taxi op weg naar zijn producer Alan Parsons in de Abbey Road studio’s in Londen. Na wat bijschaven, het versnellen van het nummer, het inbrengen van de lala’s en de stops erin zou dit hun grootste hit worden. Niemand wist op dat moment dat dit nummer over de bandleden ging die de groep hadden verlaten. De toenmalige baas van hun platenmaatschappij EMI vond het gelijk een nummer 1-hit. Hij kreeg gelijk: binnen drie weken stond het op nummer 1.

Concert in Uden
Het concert op 26 januari zit vol met hits als Judy Teen, Mr Raffles, Here Comes The Sun, Mr Soft en natuurlijk de klassieker Sebastian en de wereldwijde hit Make Me Smile (Come Up And See Me). Nice kiest ook een eclectische mix van nummers uit zijn carrière-opnames, waaronder een selectie uit zijn albums The Quality Of Mercy en Stranger Comes To Town. De zanger is net als een goede oude fles wijn. Deze uitmuntende artiest aan de top van zijn spel heeft nog steeds niet zijn rockstem verloren en zal dit weer samen met zijn briljante muzikanten in Uden laten horen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties