Muziek

Pinkpop 2019: Zes tips van de redactie

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Jan Smeets heeft liefst 60 groepen en artiesten uitgenodigd voor zijn 50e Pinkpop. Bijna de helft daarvan was al eerder te zien op het festival, van de eerste aflevering in 1970 tot nu. Meerdere acts kunnen de gouden Pinkpop-editie speciaal maken. Dit zijn alvast zes goede kandidaten.

Earring-frontman Barry Hay.

Golden Earring
Het zou weinig fair zijn als we niet beginnen met Barry, George, Rinus en Cesar, onze eigen Fab Four. Zij hebben de allereerste Pinkpop in 1970 gered door hun geluidsinstallatie beschikbaar te stellen. Jan Smeets had iets anders geregeld: toeters die je normaal aan een lantarenpaal hangt bij een dorpsfeest. De Earring kwam net terug van zijn eerste tour door de States en had betere spullen bij zich.
Te zien op: Pinkpopzaterdag

Halestorm
Geloof het of niet, maar vroeger was Pinkpop soms een hardrockfestival. Er waren geen aparte evenementen voor headbangers en luchtgitaristen, en Smeets boekte de meest gewilde bands. Anno 2019 lijkt er weinig over van het genre. Ware het niet dat Pinkpop twee kopstukken in huis heeft: Slash (op zondag), plús Halestorm, dat bepaald niet met hagel schiet. Deze Amerikanen waren drie jaar geleden al in Landgraaf en bewezen toen hoe leuk een hardrockshow kan zijn. Dat zangeres Lizzy ('Lzzy') Hale een klassieke rockchick is, helpt natuurlijk ook een handje. Of liever gezegd vuist.
Te zien op: Pinkpopzaterdag

Jamiroquai

Het valt niet mee om een grote band te boeken die nog nooit op Pinkpop heeft gestaan. Maar ook dat is gelukt. Het Londense funkcollectief Jamiroquai jamt voor het eerst in Landgraaf. Bandleider Jay Kay is een illustere figuur die in de popgeschiedenis vaak wordt verzwegen, ondanks meerdere millionsellers en twee enorme filmhits. Daar is een aanleiding voor: Kay zong over een schoon milieu, maar verzamelde zelf vieze sportauto's. Maar de liveshows zijn lekker groot en uiterst dansbaar. Deze band heeft het bestverkochte funkalbum ooit op zijn naam (Travelling Without Moving).
Te zien op: Pinkpopzaterdag

Lenny Kravitz
Waar hebben we in tijden van gruwelijke aanslagen meer behoefte aan dan aan een artiest die het juiste woord verspreidt? Lenny Kravitz bracht al zeventien songs uit met Love in de titel. Een ervan heet zelfs Love, Love, Love. Dat er ook sprake is van liefde tussen Kravitz en Pinkpop bleek vier keer: in 1991, 1993, 2002 en 2004. Afgaande op de setlists van meer recente festivalshows wordt het dit keer opnieuw een romance en een weergaloze greatest hits die weinig andere acts paraat hebben.
Te zien op: Pinkpopzondag

The Cure
Net als Golden Earring heeft ook The Cure Pinkpop ooit gered. In 1984 en 1985 vonden twee zeer slecht bezochte edities plaats, en het was maar de vraag of Pinkpop nog door kon gaan. Robert Smith bracht de verlossing, met een memorabel concert en uitverkocht huis in 1986. Die aflevering was de geboorte van een nieuw Pinkpop. Sindsdien laat Jan Smeets de programmering over aan Mojo Concerts.
Te zien op: Pinkpopzondag

Fleetwood Mac
Je móet tot het einde blijven op Pinkpop 2019. Want de afsluiter is een van de grootste popgroepen ooit. Helaas is Lindsey Buckingham niet van de partij. Zijn ex Stevie wil Nicks meer met hem te maken hebben nadat hij haar – zo dacht zij – stond uit te lachen. Lindsey wordt vervangen door Neil Finn van Crowded House en Mike Campbell van The Heartbreakers. Wel erbij is Christine McVie.

Fleetwood Mac stond in 1971 op de tweede Pinkpop. Een kaartje kostte destijds vijf gulden. De band zelf vraagt tegenwoordig vijf miljoen pond, als we de organisator van Glastonbury mogen geloven. Als Jan Smeets ook maar de helft heeft betaald, dan danken we hem voor deze gedurfde traktatie op de 50e aflevering van zijn festival.
Te zien op: Pinkpopmaandag

Dit is maar een beperkte greep uit het programma. In Landgraaf zie je ook onder meer Mumford & Sons, Elbow, Slash ft. Myles Kennedy & the Conspirators, Bastille, George Ezra, Armin van Buuren, Rowwen Hèze, Anouk en Krezip. Pinkpop 2019 vindt plaats tijdens Pinksteren (8, 9 en 10 juni) en is bij publicatie van dit artikel nog niet uitverkocht. Dagtickets kosten 100 euro, voor drie dagen betaal je 220 euro, exclusief bespreekkosten.

(Tekst: Ton Hermans, foto's: Sergio Boutkan) 

Lenny Kravitz.

Robert Smith van The Cure.

Halestorm.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties