Muziek

Pinkpop 2018: vijf acts die je niet mag missen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

LANDGRAAF - Evenemententerrein Megaland in Landgraaf vormt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juni het decor voor de 49ste editie van Pinkpop. Op het affiche van het festival prijkt wederom een groot aantal namen van internationale topacts. Om je te helpen kiezen zet de redactie vijf van haar Pinkpop-favorieten op een rijtje. (foto's: Sergio Boutkan)

Dave Grohl van Foo Fighters.

Pearl Jam
Meer dan 27 jaar geleden staat Pearl Jam voor het eerst op een podium. Tien studioalbums en honderden optredens over de hele wereld later is de band uitgegroeid tot een van de grootste en populairste rockacts van de laatste drie decennia.
De muziek van de rockband van zanger en gitarist Eddie Vedder wordt in de begintijd als 'grunge' bestempeld, zoals ook andere bands uit Seattle als Nirvana, Alice in Chains en Soundgarden aan dit genre worden gekoppeld. Later wordt Pearl Jam steeds vaker geassocieerd met klassieke en alternatieve rock.
De formatie bewijst dat gitaren nog altijd recht van spreken hebben en spelen avond na avond met volle overgave.
In april 2017 treedt de groep toe tot de Rock and Roll Hall of Fame. In totaal heeft de band wereldwijd meer dan 85 miljoen albums verkocht. Als een van de headliners van Pinkpop toont Pearl Jam ongetwijfeld aan ‘still alive’ te zijn.

Noel Gallagher's High Flying Birds
Noel Gallagher is een man die eigenlijk geen inleiding meer behoeft. Zijn leven bij Oasis is genoegzaam gekend. Gallagher verlaat de groep in 2009 en maakt twee jaar later zijn soloplannen bekend. De samenwerking met de psychedelische rockgroep Amporhhous Androgynous komt niet van de grond.
Noel Gallaghers’s High Flying Birds - naar het nummer High Flyin’ Bird van Jefferson Airplane - wordt wel concreet. Het is een groep zonder gedoe met bassist Russell Pritchard (The Zutons) en voormalig Oasis-gitarist Gem Archer als bekendste leden. Het titelloze debuut uit 2011 wordt door heel wat critici beschouwd als het beste van Gallagher sinds (What’s The Story) Morning Glory (1995) van Oasis.
Onlangs verscheen alweer het derde album, Who Built The Moon. Nieuwe muziek komt dus zeker langs tijdens het Pinkpop-concert van de band, aangevuld met ander recent werk en klassieke Oasis-meezingers.

Editors
Vier studenten muziektechnologie die Stafford University verruilen voor Birmingham en begin 2005 meteen doorbreken met de door indielabel Kitchenware uitgebrachte debuutsingle Bullets. Grijpen erg sterk terug naar de donkere, dramatische postpunk van Joy Division, zoals het Amerikaanse Interpol dat ook met veel verve doet.

De meeste teksten van frontman Tom Smith behandelen de duistere kant van het bestaan en de troost die daarvoor beschikbaar kan zijn. De track Well Worn Hand op tweede album An End Has a Start gaat over een oude schoolvriend van hem die werd vermoord toen hij op straat liep.
In maart van dit jaar maakte Editors nog grote indruk met een dijk van een optreden in een stijf uitverkocht Ziggo Dome.

Foo Fighters
Foo Fighters heeft sinds het verschijnen van het debuutalbum in 1995 meer dan tien miljoen albums verkocht, diverse awards ontvangen en speelt over de hele wereld de grote festivals en stadions plat. De band rond frontman Dave Grohl stond eerder al in 2008 en 2011 op Pinkpop. In 2015 moest de band het geplande optreden in Landgraaf afzeggen nadat wildebras Grohl in het Zweedse Götenborg van het podium viel en een beenbreuk opliep.
Begin mei, tijdens een festival in het Amerikaanse Rockville, leek de geschiedenis zich te herhalen. Nadat Grohl over een monitor struikelde, krabbelde hij echter weer overeind. ‘When you get that close to breaking your fucking leg, that means it's a great show’, reageert de zanger op geheel eigen wijze op zijn nieuwe valpartij.

Foo Fighters is er dus gewoon bij in Landgraaf. Bereid je voor op een overdosis powerrock en een energiek concert vol hits uit het rijke verleden van de groep.

Snow Patrol
Zanger Gary Lightbody richt in 1994 de band Snow Patrol op in Schotland. Sinds die tijd wint de band verschillende awards zoals onder andere die van 'Beste Ierse band'.
Snow Patrol, bekend van wereldhits als Run, Chasing Cars, Just Say Yes en Shut Your Eyes, is na een zware periode bezig aan een emotionele comeback. Vijf jaar na hun laatste optreden stonden de vijf mannen in april weer op het podium in Londen. Het werd een concert waar de intensiteit en blijdschap vanaf spatte.
Snow Patrol speelde in 2007 en 2009 ook al op Pinkpop.

Gary Lightbody van Snow Patrol.

Eddie Vedder van Pearl Jam.

Tom Smith van Editors.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties