Muziek

Mega Piraten Festijn in Goffertpark Nijmegen groot succes

Door Wouter Groote Schaarsberg

NIJMEGEN – “Met het Mega Piraten Festijn is het normaal gesproken de koeien eruit en de piraten erin. Maar nu staan we in het Goffertpark. In de stad. Hier lopen geen koeien. Normaal gesproken trappen we het seizoen af in Borger. Een ontzettend groot feest. Gewoon in een weiland! Maar zou dat hier in Nijmegen ook lukken? Nou je ziet het! Vanaf het eerste moment zat de sfeer erin. Het is geweldig, maar we hielden van tevoren ons hart vast!”

Jan Smit.

Willie Oosterhuis, presentator van het Mega Piraten Festijn en begenadigd festivalfilosoof, grijnst. En het is niet voor niets. Om kwart voor acht, het festival is nog maar een half uur onderweg, staat de hut al op de kop bij Koos Alberts. En rond een uurtje of negen brengt Snollebollekes de volledige tent aan het springen. En ook Knipping en Knipping scoren bij hun thuiswedstrijd. Met ouderwetse volksmuziek met een grote rol voor de accordeon. Geen popproducties, maar terug naar de basis.

Voor Leon Lukassen van Lukassen Produkties in Nijmegen, een van de partijen binnen het festival, is het een bijzondere avond. “Het is voor ons hier ook een visitekaartje. Het levert publiciteit op. Dan wil je ook een goede indruk achterlaten. En dat is gelukt. De gemeente is heel goed te spreken. We hebben echt een dikke pluim gekregen van de betrokken ambtenaren. Mijn eigen vrienden lopen hier rond. Vrouwlief is hier aan het feesten. Ik woon vlakbij in Ooij en we gaan met de opbouwploeg na afloop nog even een afzakken in Café de Vink. En dat zal ook wel vol zitten met allemaal mensen die hiernaartoe zijn geweest. Die opbouw- en afbraakploeg bestaat al veertien jaar uit vrijwel dezelfde personen. Veel vrienden van me uit Ooij. Maar überhaupt hebben we met dit festival weinig wisselingen. Qua leveranciers ook niet. Het is allemaal super loyaal, een fijne disfunctionele familie!”

Rijkeluiswens
Sieneke doet rond kwart voor negen goede zaken. Het allereerste optreden sinds haar zwangerschapsverlof. “’t Begint meteen goed”, zegt ze tegen het publiek. “Zo leuk in mijn eigen stad!” Of de mensen in de tent haar hit ‘Ik ben verliefd (shalalie)’ nog kennen? Even oefenen. Dat blijkt geen probleem. Een volle tent deint vrolijk mee. “Ik ben net bevallen van een zoon”, vertelt ze na afloop. “Mijn tweede kind. Ik had al een dochter. Een rijkeluiswens. Ik ben er even uit geweest, dus het was best wel weer spannend. Maar het gaat nu ook meteen weer vol gas. Deze week weer opnames en meerdere optredens. Doordeweeks ben ik moeder en in het weekend is het optreden. Dat is een geweldige combinatie!” Ze is enthousiast over het concept van het Mega Piraten Festijn, waar ze al jaren regelmatig te gast is. “Ik sta ook op veel plekken waar mensen vooral voor de gezelligheid komen. Op het Mega Piraten Festijn zijn het allemaal liefhebbers van het Nederlandstalige lied. Dat blijft bijzonder!”

‘Ge-wel-dig!’
Snollebollekes zet de hele tent op de kop. Bij ‘Links rechts’, stuiteren de duizenden bezoekers meters heen en weer. Een wat oudere man, zo te zien de 60 al ruim gepasseerd gaat voorop in de strijd. Een man op de tribune ziet het pandemonium aan en lacht. “Ge-wel-dig”, grijnst hij. Er vliegt bier door de lucht. Rob Kemps, het gezicht van Snollebollekes, weet een beker met zijn hand uit de lucht te slaan. Het publiek juicht. De hyperactieve Kemps grijnst. En weer doorrrrr. Ook Kemps is na afloop dik tevreden. “Negen uur is natuurlijk vroeg op de avond. De mensen moeten dan vaak nog los komen. Maar als ik de tent zo inkeek, had ik niet het gevoel dat het te vroeg was. En ja, die beker. Dat is een dingetje. Ik heb er al een keertje eentje op de wreef gehad. Dat weten de mensen. Maar eigenlijk ben ik er tegen. Zonde van het bier. Maar als het dan toch gebeurt, kun je het het beste ook maar ludiek oplossen. En je zag het. Nadat ik die beker had geraakt, was het ook afgelopen!”

Boer on Toer
Eddie Mensink, de grote man achter het Mega Piraten Festijn, ziet dat het goed is. “Lekker weer de wei in. En in het Goffertpark, waar alle groten der aarde hebben gestaan. Dat is een droom! We zijn in de afgelopen maanden heel druk geweest achter de schermen. De routing van het backstagegedeelte hebben we aangepast. De tent wordt, in verband met de regelgeving op een andere manier neergezet. En we presenteren dit jaar voor het eerst het nieuwe concept ‘De Boer on Toer’. Het Mega Piraten Festijn in Zelhem krijgt de primeur. We hebben een band met het platteland en dit past er heel goed bij. Een tweede tent met boerenrock en dance. We hebben Mooi Wark, Beatcrooks, dat is een DJ-duo dat met een nieuwe set dance mixt met nummers van bands als Bökkers en Normaal, en Poar Neem’n. Bovendien presenteert Wim Salabim van Poar Neem’n het hele gebeuren. En daar zetten we dan telkens ook een boerenrockband uit de regio waar we dan zijn tussen. Met dat idee liepen we al jaren rond, maar het kwam er maar niet van. Dit jaar hebben we doorgepakt. Normaal is er dan niet meer, maar wij gaan het høken helemaal terugbrengen. Het motto wordt ook: ‘Kom met de trekker’. Niet voor niets. Trekkers mogen gratis parkeren, voor auto’s betaal je een vergoeding.”

Scooter
Jean en Joey Knipping genieten nog na in de backstagetent. Jean stond solo al meerdere keren op het Mega Piraten Festijn, maar voor zijn broer is dat anders. Ze hebben nog maar net hun krachten gebundeld. “Het is veel leuker zo met z’n tweeën”, stelt Jean. “En nee, geen Oasis-achtige toestanden. We hebben samen heel veel plezier. En dan ook nog in onze eigen stad. We zijn hier met de scooter, echt waar! Het Goffertpark is bijna onze achtertuin!” Joey: “Vorig jaar stond ik hier nog in het publiek bij Guns n’ Roses. En net hebben wij op hetzelfde gras opgetreden!”

Hun keuze voor ouderwetse volksmuziek is heel bewust. “Frans Duits heeft dingen opgenomen bij DJ Goldfinger. En Waylon van der Heijden, zo heet DJ Goldfinger echt, kan heel goed accordeon spelen. Dat vond ik echt fantastisch. Dat wilde ik ook. Dus zetten we daar op in. DJ Goldfinger produceert ons ook. Een hele eer. Net zoals het een eer is dat we hier mogen staan. Echt, we willen de hele familie Lukassen bedanken. Iedereen. Ze hebben al heel wat mooie avonden mogelijk gemaakt. Ze zorgen goed voor de Nijmeegse mensen!”

Gerard Joling met twee fans.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties