Muziek

Lowlands 2019: vijf tips van de redactie

Door Sergio Boutkan

BIDDINGHUIZEN - Op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen vindt van vrijdag 16 tot en met zondag 18 augustus de 27ste editie plaats van A Campingflight to Lowlands Paradise. Op het affiche van het festival prijken ook dit jaar vele klinkende namen van nationale en internationale topacts. Om je te helpen kiezen zet de redactie vijf van haar Lowlands-favorieten op een rijtje. (foto's: Sergio Boutkan)

Damon Albarn.

The Good, The Bad & The Queen
Vernieuwer Damon Albarn houdt zijn talent wakker door het te spreiden over verschillende projecten. Naast Blur en Gorillaz heeft hij ook nog tijd voor The Good, The Bad & The Queen. In deze supergroep verenigt Albarn zich met de metronoom van de afrobeat (drummer Tony Allen), punkbassist Paul Simonon van The Clash en de gitarist van ‘Bitter Sweet Symphony’ (Simon Tong van The Verve). Het album 'Merrie Land' is het eerste nieuwe materiaal in elf jaar. Net als in Blur gaan de teksten vooral over het typische Engeland, maar dan nu met de Brexit boven het hoofd hangend, en de teloorgang van het land als hoofdthema. De supergroep circuleert rond in indie, folk, pop en dub en de immer scherpe teksten van Albarn stellen nooit teleur. ‘Bijzondere 21ste-eeuwse folk over een bijzonder 21ste-eeuws volk’, stelt het Britse blad Clash.

Vrijdag, 20.20-21.50 uur, BRAVO

De Staat
De Staat raast sinds 2009 door Nederland en wijde omgeving. Debuutalbum Wait For Evolution sloeg in als een bom en won onder meer een 3voor12 Award én een 3FM Award in de categorie 'beste album'. Voor hun derde album I_CON won De Staat in 2014 een Edison Award. Het album bezorgde de band ook een plekje op internationale festivals als Sziget en Glastonbury.
In hun 10-jarige bestaan ontwikkelde De Staat zich tot een van de meest sensationele live acts in het Nederlandse muzieklandschap. De vele succesvolle tours en shows op diverse festivalz hebben hier zeker toe bijgedragen. Daarnaast stonden ze ook in het voorprogramma van de Rolling Stones én Muse. Onlangs stonden ze voor de tweede keer in hun carrière, in een uitverkochte AFAS Live. Met succesnummers als ‘Peptalk’, ‘Make The Call Leave It All’ en natuurlijk ‘Witch Doctor’ winden ze het publiek met gemak om hun vingers.

Vrijdag, 21.45-23.00 uur, ALPHA

Ronnie Flex
Ronnie Flex werd in 2015 in één klap beroemd met het nummer Drank & Drugs, dat hij samen met Lil’ Kleine uitbracht. Ondertussen hebben we gezien dat de rapper ook een schattige kant heeft in Expeditie Robinson en is hij zelfs al vader.

In de entertainmentwereld is hij inmiddels niet meer weg te denken en heel wat Nederlandse tieners luisteren naar zijn muziek. In 2018 brak hij het record van meest gestreamde track binnen één dag in Nederland (meer dan 650.000 keer) met het nummer ‘Fan’.

Vrijdag 15.30-16.30 uur, ALPHA

My Baby
Het Amsterdamse psychedelische bluestrio My Baby keert terug op Lowlands. De Nederlandse voodoofunkbluesband heeft in haar jonge bestaan een cv opgebouwd waar andere bands minstens tien jaar voor nodig hebben. Zo stonden ze al op Down The Rabbit Hole en Glastonbury, toerden ze door Oost-Europa, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en wonnen ze een Edison.

Onlangs verscheen hun vierde plaat ‘Mounaiki – By the Bright of Night’. Ze richten zich met dit nieuwe album op een primair bewustzijn met hun hypnotische beats, glanzend soulvolle vocalen en psychedelische riffs. Live shows zijn altijd een enerverende ervaring, of zoals My Baby het noemt: ‘een sjamanistische reis door een samenspel van muziek, visuals en licht.’

Zaterdag, 16.30-17.30 uur, BRAVO

Franz Ferdinand
In 2001 besluiten vier studenten uit het Schotse Glasgow samen een bandje te beginnen met als doel muziek te maken waar meisjes op kunnen dansen. Gevolg is catchy nummers met een herkenbaar refrein en uiteraard de onderscheidende stem van zanger Alex Kapranos. Opererend vanuit een gekraakt herenhuis repeteren de vier en geven ze tevens beruchte feesten, waarbij Franz Ferdinand speelt en de meisjes dansen. Franz Ferdinand zorgt voor een frisse wind in popmuziekland en hun vrolijke, door new-wave geïnspireerde nummers, slaan direct aan. Het debuutalbum ‘Franz Ferdinand’ uit 2004 wint zelfs een Mercury Music Prize.

De Schotse indierockband scoorde een reeks hits die we gerust moderne klassiekers mogen noemen, zoals Take Me Out, The Dark Of The Matinée, Michael, Do You Want To en This Fire.

Zondag, 17.30-18.30 uur, ALPHA 

de Staat.

My Baby.

Ronnie Flex.

Franz Ferdinand.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties