Muziek

Nieuw enthousiast bestuur Smartlappenfestival

'Het grootste korenfestival in de Benelux'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Sinds 2000 stroomt het eerste weekend in juli het mooie Grave vol met fans van vrolijke koormuziek. Liefhebbers van gezelligheid. Meedeinen met de bekende melodieën. Een glaasje drinken, een hapje eten op de leuke terrasjes of in de bijzondere kroegjes. Op 17 verschillende plaatsen in het stadje aan de Maas zijn er optredens van de 34 deelnemende koren. Een ongekende sfeer maakt zich meester van onze eeuwenoude pittoreske woonplaats. Natuurlijk zijn we trots op het grote succes, dat door een groep hardwerkende Graafse vrijwilligers op de kaart is gezet. Voor de oudere bestuursleden was het tijd om het stokje door te geven aan de jeugd. Van de oprichters van dit groots festival van de lichte muziek, is alleen Loek Adriaans nog over. Voorzitter, vraagbaak en wandelende encyclopedie van de historie van het Smartlappenfestival.

“Een goed stel”, fluistert Loek me in het oor. “Ze pakken het goed aan. Het werd zo’n grote organisatie, en zo zwaar om te organiseren, dat de oudere bestuursleden de laatste jaren hun taken hebben overgedragen. Wat hebben ze er hard voor gewerkt. We zijn hen veel dank verschuldigd”.

Naast Loek, als voorzitter, bestaat het bestuur nu uit penningmeester Martin Schrap, secretaris Wilma van der Vliet en de leden Pascal Kersten, Remco Kuijer, Marcel de Man en Dimitri van der Hoeven. Pascal: “We zijn bezig om de hele organisatie op papier te zetten. Onze voorgangers hadden alles in hun hoofd zitten. Met hier en daar een aantekening op een bierviltje. Hoe ze dat toch voor elkaar kregen. Want het is me echt een geweldige organisatie geworden”. Wilma: “Het stadje is zo vol sfeer dat er heel wat mensen zijn die voornamelijk voor die sfeer komen. We hebben een volle binnenstad met blije mensen. Op elke 100 meter een koor in een schitterende omgeving. Het past in de geest van Grave”. Enthousiast zijn ze, het nieuwe bestuur. Met oog voor de toekomst. Marcel: “De avond tevoren zijn er al heel wat mensen, die in de haven, de bed en breakfasts, ja zelfs bij van der Valk in Cuijk een slaapplaats hebben gevonden om toch vooral niets te missen van dit grandioze spektakel”. Remco: “En wat denk je van al die toeschouwers, die zo genoten hebben van de sfeer en al het moois van Grave, en die in de zomer weer terugkomen? Als toerist”.

Programma
De ontspannen ontvangst is om 11 uur in de grote tent op Bekaf. Loek: “Het is een prachtig gezicht om al die koren, samen goed voor zo’n 1500 mannen en vrouwen, leuk aangekleed aan te zien komen. Ze worden ontvangen met koffie en een lunchpakket. De stemming zit er meteen goed in. Er worden al, met de hele tent, een paar bekende liedjes ingezet. Burgemeester Lex Roolvink verricht de officiële opening. De begeleiders uit Grave hebben met “hun” koor al kennis gemaakt en om 13 uur gaan alle koren naar hun eerste plaats in de stad. Bedenk dat er meer dan 100 vrijwilligers zijn, met wie we op vrijdagavond al een briefing hebben gehad. Op 17 plaatsen in Grave beginnen de koren met hun optredens. Van Catharinahof tot voor Ons Café, van Bekaf tot de Brugstraat en door het hele centrum. Ieder half uur wordt er van plaats gewisseld. Voor de duizenden en duizenden bezoekers is het één groot feest. In een onvergetelijk natuurlijk decor. Gevuld met muziek en zang. Drankjes en hapjes vinden hun weg. Wie er eens de sfeer en meer heeft geproefd komt het jaar erna zeker terug”.

Om 17 uur is er in de tent op Bekaf de grote finale. Wilma: “Voor een enthousiast publiek van zangers en zangeressen is het een hoogtepunt van een geweldige dag. Met zijn allen in de tjokvolle tent met 3000 mensen. Met optredens van Mark van Veen en Blow the Base. Dat was vorig jaar een succesformule”. Wie dit ooit heeft meegemaakt, vergeet het nooit.

Pothuusburgs jubileum
Meer dan 100 vrijwilligers spannen zich in, om er jaarlijks weer een spetterende dag van te maken. “Maar we kunnen nog veel meer vrijwilligers gebruiken”, zegt Pascal. “Het is een gigantische organisatie, waarmee we al in september van het jaar ervoor mee beginnen. Dus, als je mee wilt doen, meld je aan”. Wilma maakt zich zorgen over de sponsoren: “Zo’n organisatie kost een hoop. Denk maar aan de grote tent, en de vele kosten die we voor de koren maken. We komen echt nog sponsoren tekort. Een paar hele grote, liefst voor meerdere jaren zou ons voor de komende jaren geruststellen. Gelukkig helpt de gemeente Grave ons. Wie als sponsor zijn naam aan dit grootse feest wil verbinden, kan mailen naar penningmeester@smartlappenfestival.nl.We willen laten zien dat de ondernemers meedoen en de ondernemers laten op die manier zien dat ze erbij horen”.

Op zaterdag 30 juni wordt de grote tent gebruikt door Carnavalsvereniging Pothuusburg, dat dan zijn 66ste jubileumjaar viert. Daarover later meer.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties