Muziek

Uitwisselingsconcert Harmonie Stad Grave en de Havenmuzikanten

'Groots muziekspektakel in Catharinahof'

Door Freddy Klooté

GRAVE - De Havenmuzikanten uit Grave, een orkest met energieke en veelzijdige muzikanten, opgericht op 31 oktober 1981, is ontstaan uit de behoefte van oud-muzikanten van de Harmonie, die gewoon lekker met leeftijdgenoten muziek wilden blijven maken. Cees Verhaaren nam het initiatief en in een mum van tijd was 'De Havenmuzikanten' een feit. Het werd een groep mensen die enorm enthousiast was. Veel leden speelden ook in andere orkesten.

Harmonie Stad Grave.

Huidig voorzitter Jo Verhaaren (75) speelde op een bepaald moment in vier orkesten: “Dat ging eigenlijk automatisch. Ik hield zoveel van muziek maken dat ik dat wel iedere avond wilde. Zo speelde ik bij de Harmonie Stad Grave, de Mertbloazers, de Havenmuzikanten en de Marinekapel. Vooral dat laatste orkest kostte nogal wat tijd. Repetities en concerten vonden plaats in heel Nederland. Van Vlissingen tot Den Helder. Mijn vrouw Henny vroeg zich hardop af of het allemaal niet wat veel was. Ze had natuurlijk groot gelijk, want ik was bijna geen avond meer thuis. Dus met die Marinekapel ben ik maar gestopt. Het was er wel mooi spelen”. Hij kijkt alsof hij nog spijt heeft van dat stoppen.

Muziek in het hart
Ook Wim de Vente (80) zit aan tafel. Oud-lid van de Harmonie Stad Grave en nog steeds lid van de Havenmuzikanten: “Ik ben op mijn negende begonnen. In Hilversum. Bij het “Tamboer en Pijpercorps Beatrix” in Hilversum. Dat is trouwens later een heel beroemd orkest geworden. We speelden toen overal in het Gooi en in Amsterdam en omstreken. Na onze verhuizing naar Brabant ben ik op mijn werk bij Smit Nijmegen in de bedrijfsband gaan spelen. Trompet. Dat heb ik tot vorig jaar altijd gespeeld. Nu speel ik bugel. Dat lijkt er wel op, maar de klank is mooier, ronder. Daarna heb ik nog in een dansorkest gespeeld. In nachtclubs en dancings. Toen we kinderen kregen ben ik daarmee gestopt. Maar de muziek ging door. Ben Verhaaren vroeg me voor de Harmonie en daar heb ik ruim veertig jaar gespeeld. Daarna volgden de Mertbloazers en nu dus de Havenmuzikanten”. Wim vertelt het zonder opsmuk. Gewoon. Muziek was een deel van zijn leven. Jo: “Wim is ook Ere-lid van de Harmonie. Hij heeft er diverse bestuursfuncties bekleed. Is er 17 jaar penningmeester van geweest. Hij heeft ruim 70 jaar trompet gespeeld”. Wim, op zijn beurt: “Jij speelt al 66 jaar bij de Harmonie. 40 jaar bij de Mertbloazers en 16 jaar bij de Havenmuzikanten. Nu ook als voorzitter. Je bent toch ook voorzitter van de Harmonie geweest?”
Een prachtig gesprek tussen twee mensen met muziek in het hart. En met nog steeds enorm plezier in het spelen. Wim: “We repeteren elke dinsdagavond in het restaurant van Catharinahof. Weet je dat daar zo’n 80 mensen, veelal bewoners, naar komen kijken? En genieten. Ook als we een nieuw stuk instuderen, leven ze helemaal mee met de vorderingen. Dat is iedere week een feest. Voor de toeschouwers, maar ook voor ons, hè Jo?”

29 oktober in Catharinahof
Jo: “Ieder jaar, eind oktober, vieren we onze oprichting met een uitwisselingsconcert. We hebben dat al samen gedaan met de Harmonie Gassel “Meer Vreugd”, diverse seniorenorkesten, koren als Bekaf en de Maessanghers. Dit jaar is Harmonie Stad Grave onze gast. Voor de tweede keer. Dat wordt echt een groots muziekspektakel in Catharinahof. De Harmonie, met een vaste bezetting van 40 muzikanten, een drumband met 20 man en 10 tot 15 leerling-muzikanten. Ook de vaandel- en schelboomdragers horen er natuurlijk bij. Die schelboom heeft de Harmonie ooit gekregen van de Minister van Oorlog. Zo’n honderd muzikanten heeft de Harmonie dus. Toch kunnen ze nog jeugdige aanwas gebruiken. Graag zelfs. De opleiding is jarenlang verzorgd door Meander, maar dat is er niet meer. Een particuliere opleiding is vaak duur. Mijn broer Ben en ik hebben familieleden gestimuleerd om lid te worden en daarna hebben we ze zelf opgeleid. Vroeger leidde Frans Ekstijn sr. de muzikanten op”. Er zijn, als je goed zoekt nog wel particulieren die muziekles geven.
De Havenmuzikanten hebben genoeg leden. Wim: “We spelen vaak in verzorgings- en verpleeghuizen en dan is er weinig ruimte om nog meer muzikanten op het podium te krijgen”.

Het concert op 29 oktober in Catharinahof begint om 15 uur. In verband met de vaste fans en andere drukte gaan de deuren om 14.30 uur open. Oja, niet onbelangrijk, de entree is gratis.

Vóór de pauze speelt de Harmonie Stad Grave onder leiding van Paul Souren. Na de pauze neemt dirigent Cees Clarijs het dirigeerstokje over en worden de aanwezigen verder verwend door de Havenmuzikanten.

De Havenmuzikanten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties