Muziek

Seniorenorkest De Havenmuzikanten en Fanfare Wilhelmina in concert

Gratis uitwisselingsconcert in Catharinahof op 3 november

Door Freddy Klooté

GRAVE -  “Elk jaar, rond de oprichtingsdatum van de Havenmuzikanten proberen we samen met een Harmonie, Fanfare of Kapel uit de gemeente Grave een uitwisselingsconcert te organiseren”, vertelt de enthousiaste Jo Verhaaren (77), voorzitter van de Havenmuzikanten. Een man die muziek door zijn aderen heeft stromen. “Op een gegeven ogenblik speelde ik bij vier verschillende orkesten en was ik ook nog voorzitter van de Harmonie Stad Grave. Dat was best veel. Ik was nogal eens een avondje onderweg naar repetities of optredens. Maar ik had er zoveel plezier in. En ik heb een lieve vrouw die me dat plezier ook gunde”.

Jo Verhaaren woont bij mij in de straat. Elke dinsdagavond zie ik hem voorbij lopen. Met in zijn hand het uiteinde van een kar waarop de reusachtige bes-bas is vastgebonden: “Ja, dat instrument lijkt wel steeds zwaarder te worden”, lacht Jo. “Toch blijft het tien kilo wegen. En dat wordt te zwaar als we met de Harmonie Stad Grave het hele stadje door moeten lopen. Ik kreeg steeds meer last van mijn schouders, ben begonnen met schuiftrombone te spelen, en dat loopt een stuk makkelijker. Op onze wekelijkse repetitieavond in het restaurant van Catharinahof speel ik nog steeds op mijn bas. Een repetitie die ik niet snel zal overslaan. De mensen die in Catharinahof wonen, maar ook steeds meer passanten wonen die repetities bij en genieten er van. Als we af en toe eens een dinsdag niet kunnen repeteren en ik dat, als voorzitter, moet meedelen, zie ik teleurgestelde gezichten. We weten zo in ieder geval, dat het voor velen een prettig uitje is geworden”.

Concert 3 november
“Hoewel we steeds binnen de gemeente Grave op zoek zijn geweest naar een orkest of een koor, kreeg ik een ander idee. Tijdens een uitwisselingsconcert met de Harmonie Stad Grave en de Fanfare Wilhelmina uit Nederasselt, dat uitstekend en leuk verliep, wist ik het: “Met deze Fanfare kunnen we ook met de Havenmuzikanten een prachtig concert verzorgen. We leggen dan meteen verbinding met muzikale vrienden van de andere kant van de Maas”.
Op 3 november gaat het dus gebeuren. In de Theaterzaal van Catharinahof treden dan de Havenmuzikanten uit Grave en Fanfare Wilhelmina uit Nederasselt op. Fanfare Wilhelmina staat onder leiding van dirigent Jos de Kleijn en heeft een heel gevarieerd repertoire. Voor elk wat wils. Een Fanfare met een rijke historie. Met een bes-basspeler die al 67 jaar lid is. Met foto’s die een optreden bij de brug in 1933 laten zien. Een Fanfare die het gewend is om tijdens uitwisselingsconcerten op te treden. En dan “onze” Havenmuzikanten: “Wij zijn opgericht op 31 oktober 1981. Er was behoefte aan een orkest voor oudere muzikanten. Met de steun van de KBO en het toenmalige Maaszicht lukte dat. Onze repetitieruimte was afwisselend de berging, de bijkeuken, de afwaskeuken of de zolder van Maaszicht”, lacht Jo. Instrumenten moesten bij elkaar gesprokkeld worden. Overal kwamen die vandaan. Oude afgedankte spullen. De één nog gammeler dan de ander, maar er kwam muziek uit. En zo begon het”.

De ontwikkeling mag er zijn. Als er al een zaal vol trouwe fans tijdens de repetities aanwezig zijn, heb je het goed gedaan. Jo: “Gelukkig kent muziek geen leeftijd. Onze gemiddelde leeftijd is 74 jaar. Het enthousiasme en de werklust is groot. Onze dirigent, Kees Clarijs is een gedreven man en kan dat ook op ons overbrengen. Daarom durf ik rustig zeggen dat we muziek op niveau brengen. Maar ook dat het plezier om te musiceren groot is. Voor de repetities hebben we een opkomstpercentage van 99%. Een half uur voor het begin zit iedereen al op zijn stoel”.

Een buitenkansje dus voor liefhebbers van orkestmuziek. De Theaterzaal van Catharinahof gaat op 3 november om 14.30 uur open. Het concert begint om 15 uur. De toegang is gratis.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties