Muziek

Smartlappenfestival Grave op zondag 7 juli

'Geschikt voor jong en oud'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Nog een week. En dan zal je ze weer hebben. Vanuit alle richtingen komen ze aan op het parkeerterrein achter Catharinahof. Met vrolijke kleding en stralende gezichten. Via de Koninginnedijk komen ze, bijna in optocht, aangewandeld. Richting Bekaf. Die historische plaats uit de Graafse geschiedenis waar ook koorleden die aan het Smartlappenfestival in Grave mochten meedoen, nog jaren over praten. “Mochten meedoen”. Het aantal inschrijvingen is jaarlijks groot. Te groot. Er is maar plaats voor 32 koren. Dus moet er zorgvuldig geselecteerd worden. “Moeilijk hoor. Je weet dat de koren zo graag in Grave willen meedoen. En dan moet je er toch weer heel wat teleurstellen”, zegt voorzitter Loek Adriaans, die al sinds het begin in 2000 bij het festival betrokken is.

In de enorme feesttent op Bekaf worden dit jaar de koren persoonlijk ontvangen door secretaris Wilma van der Vliet en pr-vrouw Patricia Lubbers. Wilma: “Ja, we willen dat echt heel persoonlijk doen. We hebben al driekwart jaar contact met deze mensen en dan is een persoonlijk welkom zeker op zijn plaats”.

En dan vult die grote tent zich. Een veelkleurige massa, boordevol energie en meer dan klaar om vestingstad Grave met hun koorzang te veroveren wordt eerst nog toegesproken door Loek Adriaans. Daarna wordt het Smartlappenfestival 2019 officieel geopend door loco-burgemeester Anja Henisch, zelf ook een fervent zangeres in het Graafs koor “Bekaf”. Om 12.05 klinkt het welkomstlied, waardoor de kelen meteen gesmeerd worden. Ook worden de 1300 lunchpakketten aan de deelnemers uitgereikt. 1300 stuks, met liefde en enthousiasme klaargemaakt door de vrijwilligers. Patricia: “We hebben ruim 100 vrijwilligers die ons helpen om van het Smartlappenfestival een succes te maken. Zonder die vrijwilligers kon het festijn niet eens doorgaan. Je begrijpt dat onze dankbaarheid voor al dat werk groot is”. Natuurlijk zijn ook de andere bestuursleden van het Smartlappenfestival op hun plaats aanwezig: penningmeester Martin Schrap, Pascal Kersten en Dimitri van der Hoeven. Het wordt een dag van scherp zijn en blijven. Het Smartlappenfestival in Grave is het grootste in zijn soort van de Benelux.

Optredens
Loek: “Om 12.30 uur vertrekt de eerste helft van de deelnemende koren, onder leiding van een vrijwilliger richting stad. Met een nieuw naambordje en voor de debuterende koren, met een “vol verwachting klopt ons hart gevoel”. Op 16 verschillende podia zullen de koren optreden. Elk koor drie maal een half uur. Om 13 uur volgt de tweede groep koren”.

En dan verandert de binnenstad in een historisch sprookje dat Grave heet. Met de imposante Elisabeth als bewaker van de 1300 zangers en de duizenden toeschouwers. Het geroezemoes van het publiek gaat dan samen met de juwelen stemmen van de koorleden. Het enthousiasme is wederkerig. “We hebben al ieder jaar mooi weer gehad”, zegt Loek Adriaans optimistisch.

“We hebben dit jaar drie nieuwe plaatsen waar wordt opgetreden”, vertelt Patricia. “Op het Torenplein, het Domplein en bij snoeperij Heintje. We hebben trouwens een Facebookpagina waar je alle informatie vindt. Door dingen te liken en te delen kun je ook nog eens mooie prijzen winnen. Beschikbaar gesteld door de Gouden Leeuw, Colori en All for Fit. Op de achterflap van het programmaboekje zie je ook een mooie actie van het ABC-restaurant. We gebruiken Facebook en Instagram omdat we ook de jongeren willen bereiken. Want het is een festival voor jong en oud. Gezelligheid kent geen leeftijd”.

Finale
Na een middag intens genieten van muziek, sfeer en een hapje en een drankje, vertrekt de bonte stoet van koren richting de tent op Bekaf. Wilma: “Dat is echt de kers op de feesttaart. Iedereen heeft een schitterende dag achter de rug. Daar valt nog veel over na te praten. De kelen zijn droog gezongen, het lichaam snakt naar een drankje en even lekker zitten. Dan is het gewoon lekker om naar iemand anders te luisteren. We hebben voor de finale van dit jaar John Brouwer gecontracteerd. Op google zie je over hem staan: “ Deze zanger neemt jong en oud mee op een muzikale reis door de geschiedenis van de Nederlandse en Engelstalige hits”. Verder is er een optreden van oude bekenden: Blow the Base uit Overasselt. Dat wordt nog enkele uren feest”.

Op donderdag 4 juli wordt begonnen met het opzetten van de enorme tent op Bekaf. Op zaterdag wordt de tent gebruikt voor de finale van de stadsquiz WIZZIK en op zondag is het zover. Een laatste verzuchting komt van Patricia: “Zet er vooral bij dat we ook graag de jeugd erbij zien. Echt, het is een te gek feest, waarbij het niet uitmaakt of je 16 of 86 bent”. “Ja”, zegt Loek, de veteraan, “als je er eenmaal bij bent geweest wil je het niet meer missen”. 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties