Muziek

De beste popfestivals van deze zomer

Door De redactie van Arenalokaal.nl

Ben je het streamen beu en wil je wel weer eens muziek ruiken? Ga deze zomer dan naar een festival of concert in de buitenlucht. We hebben een paar fijne popevenementen voor je verzameld.

Robert Smith van The Cure.

Gouden Pinkpop zit vol Pinkpophelden

Wie vijftig wordt, viert extra feest en nodigt zo veel mogelijk bekenden van vroeger uit. Dat doet ook Pinkpop dit voorjaar.

Even leek het erop dat het festival uitgerekend voor zijn gouden editie geen grote hoofdacts kon vinden. Alle usual suspects wilden plots een eigen concert in een stadion of stadspark. En ook de beoogde extra festivaldag ging niet door. Maar alles is op zijn pootjes gekomen. Het programma voor aflevering 50 is indrukwekkend, met veel artiesten die het festival vorm hebben gegeven.

Meteen nagenieten
Pinkpop 2019 wordt bijzonder om twee redenen. Allereerst is het de laatste Pinkpop die gekoppeld is aan Pinksteren, vanaf volgend jaar vindt het festival elk tweede weekend van juni plaats. Daarnaast komen er een heleboel artiesten die memorabele Pinkpopconcerten op hun naam hebben. Bijna de helft van de groepen speelde al eerder in Landgraaf of Geleen en komt nagenieten. Dat zorgt ongetwijfeld voor goede vibes.
Hierbij noemen we natuurlijk eerst Golden Earring, dat met zijn spullen een belangrijk aandeel had in de prilste Pinkpop in 1970, in het Burgemeester Damensportpark in Geleen. En als tweede Fleetwood Mac, dat een jaar later de hoofdattractie was. Jan Smeets noemt ze stiekem Fleetwood Cheque, want de band vraagt tegenwoordig erg veel geld. Glastonbury Festival, het grootste popevenement ter wereld, laat ze voorbijgaan wegens te duur. Dus een exclusieve afsluiter heeft Pinkpop zeker!

Naast de Earring en The Mac zijn er nóg twee bands die op de oorspronkelijke Pinkpoplocatie in Geleen speelden. Wie getuige was van de sloteditie daar in 1986, weet dat The Cure een van de meest legendarische Pinkpopconcerten ooit gaf. De Engelse band rond Robert Smith is nu afsluiter op eerste pinksterdag. De vierde groep uit het Geleentijdperk is The Pretenders. Zangeres Chrissie Hynde, 67 lentes jong, stond 35 jaar geleden met haar band op Pinkpop en is nu te gast op tweede pinksterdag.

Mister Pinkpop
Na een jaartje asiel in het Noord-Limburgse Baarlo kwam Pinkpop in 1988 terecht in Landgraaf. In 1991 beleefde Lenny Kravitz – nummer 5 in het chronologische rijtje van Pinkpopgetrouwen – daar zijn vuurdoop. Hij werd zo populair bij het Pinkpoppubliek dat hij Jan Smeets de naam mister Pinkpop ontfutselde. Maar die heeft hij toch weer netjes teruggegeven. Vijftien jaar geleden was Kravitz voor het laatst in Landgraaf, dus zijn comeback werd misschien ook wel een beetje tijd. Lenny speelt vóór The Cure op eerste pinksterdag.
Een dag later komt er een oude vriend van Lenny voorbij die een zeer bekende solo voor hem inspeelde. Slash is een van de grote rocksterren op tweede pinksterdag. De supergitarist komt regelmatig naar Pinkpop, maar hij staat nu waar hij thuishoort: op het hoofdpodium, samen met zanger Myles Kennedy en hun band The Conspirators.

Hebben we dan de belangrijkste stamgasten gehad? Welnee, ook Mumford & Sons, Elbow, Major Lazer, Bastille, George Ezra, White Lies, Miles Kane en Jett Rebel kennen we van eerdere Pinkpopconcerten, plus nog zeker zeven anderen. En natuurlijk de Nederlandse huisorkesten Rowwen Hèze, Krezip en Anouk, die er nu alle drie tegelijk zijn. De acts die níet eerder op Pinkpop stonden lijken in de minderheid, althans op de hoofdpodia. Een voorbeeld is de Britse funkband Jamiroquai, die in de jaren negentig een megastatus had en nu pas zijn Pinkpopdebuut gaat maken. En dan is er nog deejay Armin van Buuren, die als hedendaagse held een nachtconcert verzorgt op zondag.
Tot slot is er nog één speciale gast uit het rijke Pinkpopverleden. The Police-gitarist Andy Summers komt mogelijk even kijken naar een expositie van zijn eigen foto's, die ook gratis te zien is voor alle Pinkpopbezoekers.

Een tijdreis door vijf decennia popmuziek én vijf decennia Pinkpophistorie wordt het dus in Landgraaf dit jaar. Pinkpop 2019 vindt plaats van 8 tot en met 10 juni. Een dagkaart kost 100 euro, exclusief bespreekkosten.

Down the Rabbit Hole: beste alternatieve festival

De zuidelijke provincies hebben sinds enkele jaren hun eigen Lowlands. Wie geen zin heeft om aan het eind van de vakantie naar Flevoland af te reizen of het daar te druk vindt, kan van 5 tot 7 juli terecht in het Gelderse Beuningen.

In de idyllische Groene Heuvels vindt Down the Rabbit Hole plaats. Dit festival kent dezelfde opzet als Lowlands, met de mogelijkheid om drie dagen lang te kamperen en, afgesloten van de boze buitenwereld, te genieten van de beste acts in het alternatieve circuit. Maar dan op iets kleinere schaal.

De hoofdrolspelers dit jaar zijn de Britse band Editors en zanger Thom Yorke van Radiohead, die vorig jaar een griezelig mooie soundtrack schreef voor de film Suspiria en uitbracht als soloalbum. Wil je liever niet dromen maar dansen, dan doe je dat op de elektronische tonen van Underworld en van de belangrijkste alternatieve Nederlandse band van nu: De Staat. Ook te gast zijn Grace Jones, The Roots, dEUS, Janelle Monáe en de onnavolgbare Amerikaanse saxofonist Kamasi Washington, plus nog tientallen andere acts.

Down the Rabbit Hole is dus in dubbel opzicht een alternatief: geen mainstream maar alleen maar kwaliteitspop, zonder dat je voortdurend struikelt over andere liefhebbers zoals bij grote broer Lowlands onvermijdelijk gebeurt. Voor Down the Rabbit Hole kun je helaas geen dagkaart kopen, toegang voor drie dagen kost 165 euro inclusief kamperen en bespreekkosten.

Bospop strikt Sting en Snow Patrol

Het programma van Bospop zit elk jaar vol met verrassend grote namen uit de wereld van classic rock, blues, progressive rock en pop. Dit jaar is er een extra speeldag toegevoegd om ook een jonger publiek naar het meest relaxte festival van Nederland te trekken.

Op de vrijdag vóór het traditionele tweede weekend van juli komen Snow Patrol, Kodaline, Matt Simons en James Morrison naar Bospop. Het enorme weiland in Weert-Noord waar het feestje plaatsvindt is groot genoeg voor héél veel publiek, maar het ontbeert de extra poortjes en drukte voor het podium die je op andere festivals tegenkomt. Je komt dus veel makkelijker in de buurt van je helden.

Lange reeks klassiekers
De festivalvrijdag is ook een must voor wie van Britpop houdt, want er zijn optredens van The Charlatans en van Richard Ashcroft van The Verve.
Op de twee traditionele weekenddagen krijg je vervolgens een adembenemende reeks topnamen uit alle hoeken en gaten van de hele popgeschiedenis voorgeschoteld. Onder wie Level 42, Hall & Oates, Nile Rodgers & Chic, Joe Jackson, The Specials, John Fogerty, Foreigner, Kovacs en Skunk Anansie. Met als hoofdschotel Sting, die nummers uit zijn hele carrière gaat spelen. Sting was overigens al eerder in Weert. Speciaal voor hem werd er in 2006 ook een extra, voorafgaande festivaldag ingelast, toen nog op sportpark Boshoven. Nu sluit hij het festival af.

Ook bijzonder aan Bospop 2019: Chris en Rich Robinson van The Black Crowes zijn allebei op het terrein. Maar ieder met zijn eigen band (de Chris Robinson Brotherhood en The Magpie Salute) en ieder op een andere dag. Reken dus niet op een reünie, want de broers leven nog steeds in onmin. Maar voor fans van The Black Crowes is het een unieke gelegenheid.

Bospop is tot slot ook niet het duurste festival. Al dit lekkers krijg je voor 69 euro per dag. Ga je op zaterdag 13 én zondag 14 juli, dan betaal je 120 euro. Drie dagen bospoppen kost 165 euro. In elke situatie betaal je ook 3 euro servicekosten.


Goffertconcerten
Wie geen heel festival hoeft en liever één zomeravondconcert bezoekt, kan traditioneel terecht in het Nijmeegse Goffertpark. Dit jaar zijn daar shows van Bon Jovi, Phil Collins en Muse, op respectievelijk donderdag 13, 20 en 27 juni.


Tribute to Woodstock
Precies vijftig jaar na Woodstock zijn er wereldwijd diverse tributes aan de oerknal der festivals. Ook in Noord-Brabant.

In Loosbroek-Bernheze wordt zaterdag 1 juni het evenement Tribute to Woodstock gehouden. Op het festivalterrein aan de Laageindsedijk zie je tributebands van alle grote artiesten die op het oorspronkelijke Woodstock speelden. Verwacht een eerbetoon aan onder anderen Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who, Creedence Clearwater Revival, Crosby Stills Nash & Young, The Band en Joe Cocker. Kijk op www.tributetowoodstock.nl voor meer informatie over dit festival.


 (Tekst: Ton Hermans, foto's: Sergio Boutkan)

John Fogerty.

Thom Yorke.

Bon Jovi.

Chrissie Hynde van The Pretenders.

Skunk Anansie.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties