Muziek

Kevin Huizing (25) afgestudeerd aan de Rockacademie

Budakid is ready to rock

Door Freddy Klooté

GRAVE - Als je na je eindexamen grafische vorming eindelijk aan het echte werk kunt beginnen, je snel een mooie baan vindt bij een Marketing Communicatiebureau, dan denk je toch dat je de eerste stap op de ladder van je toekomst hebt gezet? Dat dacht Kevin Huizing ook. Helaas was de werkelijkheid wat stroever: “Ik werd gezien als het jonge hondje”. Dit ging ‘m niet worden.

Kevin Huizing. (foto: Esmee Jacobs)

“Ik zag toen een advertentie van de Rockacademie Tilburg, een conservatorium, voorbijkomen. Het leek wel of het zo zijn moest. Ik was altijd al een beetje aan het knutselen met geluid geweest. Na een intake moest ik een toelatingsexamen doen. Dat lukte. Ik nam ontslag, de baas werkte goed mee en ik kon starten aan de inmiddels meer popacademie geworden school. Vier jaar kreeg ik les in alle vormen en businessmodellen die met muziek te maken hadden. Ik voelde me als een vis in het water”.

Kevin Huizing
“Na Hartenaas en het Merletcollege ging ik naar Sint Lucas in Boxtel. Grafische Vormgeving 3D. Ik ben daarbij onbewust beïnvloed door vader Hans Huizing, “het eigenwijs creatieve” en moeder Monique Koolen, “ bewogen dramaconsulente”. Als je die twee samenvoegt krijg je mij”. Kevin lacht. “Ach, ik heb zo’n schitterende vrije opvoeding gehad. Wat ik ook deed, mijn ouders waren altijd supporting. De Grafische Vorming heb ik afgemaakt, met het laatste half jaar een stage in Bangkok. Op een Engels webdesignbureau. Veel geleerd en veel vrienden gemaakt. Na het afstuderen en een korte tijd als “het jonge hondje” gewerkt te hebben kwam ik dus op de Rockacademie terecht. Ik leerde er werkelijk van alles: muziektheorie, businessaspect, marketing, compositie, podiumpresentatie, Engels, elektrotechniek, instrumentenkeuze, Die elektronische muziek, dat was het helemaal voor mij. Dat is ook wat ik ben. Elektronisch muzikant, met een laptop. Dan kun je alles doen. Alles samplen, instrumenten bij elkaar voegen, zelf inspelen, naar de computer sturen, en zo een stuk van jezelf maken. Je werd daar in Tilburg enorm geholpen. Ik kreeg een complete artiestenontwikkeling. Een vrij speelveld met individuele begeleiding. Weer had ik geluk met een extraatje. Ik hoorde de directeur praten over samenwerking in en met het buitenland. Ik vroeg of ik mee mocht doen. Zo kwam ik in Berlijn terecht. Het Mekka van de elektronische muziek. Maar… mijn Duits was prut. Dus snel aan de studie. Op MBO-niveau. Daar zat ook natuurkunde en muziekcompositie in. Hard gewerkt en alles gehaald”.

Budakid
“Met Graafse vrienden had ik een aantal jaren geleden al met muziek zitten spelen. Daar kwamen uitnodigingen van om op feestjes te spelen. Dat breidde zich uit. Er kwamen affiches. Mijn naam moest daarop. Ik koos voor Budakid. Door mijn oma. Die had een Boeddhabeeld met spelende kindjes eromheen. Eén van die spelende kindjes was ik. Oma gaf het me. Voortaan was ik Budakid”.
Het ging voorspoedig met Kevin Budakid Huizing. Zijn muziek maakte indruk. Ook later in Berlijn. Als je daar kunt doorbreken, dan ben je iemand. Budakid trad er op, tijdens zijn studie. Ook in Londen en in Spanje speelde hij: “Het laatste jaar ging het helemaal los. Het begon ook echt bij me te kriebelen. Het was zo leuk om te doen. Ik trad in bijna heel Europa op. Mijn studie begon dat lastig te vinden. Afgelopen zomer kwam ook Azië erbij. In de “vakantie” had ik optredens in Beiroet, Cyprus, Ankara, Berlijn, Hamburg, München, eigenlijk overal in Duitsland. Grappig om op een affiche in Izmir “Budakid” te zien staan. Binnenkort heb ik een optreden in Antwerpen, gevolgd door een tour waarover ik nog niks mag zeggen. Drie weken geleden slaagde ik op de Rockacademie. Blij. Klaar met studeren. De wereld ligt open. Meteen voelde ik die kriebel naar optredens weer. Ik moest weer iets gaan doen”.

Weer verscheen een geluksengeltje om de hoek: “Een vriend belde me op dat er een kamer in Berlijn vrij kwam. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Naar Berlijn, het epicentrum van de elektronische muziek. Mijn muziek. Ik zal daar voorlopig nog wel een tijdje blijven. Er is daar in die scene ontzettend veel te doen. Verder ben ik van het type “ik leef van dag tot dag”. Is soms moeilijk. Op school moest ik wel eens een toekomstplan maken. Was knap lastig. Berlijn was in twee dagen beslist. Zo werkt dat bij mij. Als ik maar lekker mijn ding kan blijven doen. Muziek maken is mijn kunstvorm. En daarmee wil ik door het leven gaan. Op mijn manier”.

Vorige week startte vanuit het Estersveld een auto met aanhanger. Aan het stuur Kevin Huizing. Op weg naar Berlijn.

(foto: Esmee Jacobs)

(foto: Rein Kooyman)

(foto: Esmee Jacobs)

(foto: Esmee Jacobs)

(foto: Rein Kooyman)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?