Muziek

Bospop 2018: vijf acts die je niet mag missen

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

WEERT – Bospop, het gezelligste poprockfestival van Nederland, is op 14 en 15 juli toe aan de 38e editie. Ook dit jaar komt weer een groot aantal klinkende namen uit de nationale en internationale rock- en bluesscene naar Weert. Om je te helpen kiezen zet de redactie vijf van haar Bospop-favorieten op een rijtje. (foto's: Pixonstage)

Live.

Simple Minds
Simple Minds begint na het afscheid van de oorspronkelijke naam Johnny & The Self Abusers vanuit Glasgow met enkele experimentele langspelers vol symfonische avant-garde. De groep rond frontman Jim Kerr breekt pas door met het zesde album New Gold Dream. Dankzij wereldhit Don’t You (Forget About Me) is een plek op mega-evenementen Live Aid (1985) en Mandela Day (1988) verzekerd. Dat Simple Minds in Nederland nog steeds gewaardeerd wordt, blijkt in februari van dit jaar in Paradiso. Een avond die vooral in het teken staat van het nieuwe album Walk Between Worlds, aangevuld met een overzicht van de grote hits. Die zullen ongetwijfeld ook op Bospop te horen zijn.

Live
Live, de formatie rond zanger Ed Kowalczyk, is afkomstig uit het Amerikaanse York. De groep mixt melodrama met stevige gitaarrifs en scoort in de jaren '90 hits met Selling The Drama, I Alone, The Dolphins Cry en Run To The Water. Eind 2001 staat Overcome op nummer 1 in Nederland. Eind jaren tachtig richten Chad Taylor, Patrick Dahlheimer en Chad Gracey de groep First Aid op. In 1989 komt Ed Kowalczyk, de huidige frontman, bij de groep en samen brengen ze onder het pseudoniem Public Affection The Death Of A Dictionary uit. Het album sterft een stille dood en twee jaar later volgt een groepsnaam, Live. 1994 wordt het jaar van de grote doorbraak voor Live dat met Throwing Copper een ijzersterk album uitbrengt.

Gary Clark jr.
Gary Clark jr., geboren in Austin, Texas, speelt ruige blues, maar ook soul en harde rock krijgen een plek in zijn repertoire. Hij begint al op 12-jarige leeftijd met gitaarspelen. Tijdens zijn tienerjaren doet hij veel kleine optredens en al snel komt hij in contact met de vruchtbare muziekscene van Austin. Clubeigenaar Clifford Antone en American Blues gitarist Jimmie Vaughan nemen hem onder hun vleugels en leren hem alle facetten van de bluesscene kennen. In 2007 wint hij zijn eerste Austin Music Award voor ‘Best Blues Artist and Rock Guitarist’ om deze vervolgens elk jaar opnieuw te winnen. In de afgelopen jaren verovert Gary Clark jr. de harten van een steeds groter publiek door mee op tour te gaan met onder meer Foo Fighters, D’Angelo en The Rolling Stones.

John Hiatt
John Hiatt is een van de grootste blues- en americana singer-songwriters ter wereld. Met inmiddels een carrière van meer dan 40 jaar heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. In 1974 start zijn solo-avontuur en beoefent hij diverse stijlen: van rock & roll tot new wave en van folk tot blues en country. Zijn doorbraak komt dankzij monsterhit Have A Little Faith In Me, dat inmiddels door vele (top)artiesten is gecoverd. Daarnaast heeft Hiatt ook songs voor andere artiesten geschreven, onder wie Bob Dylan, Iggy Pop, BB King en Eric Clapton.

John Hiatt ontvangt awards en onderscheidingen en wordt in 2014 voor zijn album Terms Of My Surrender nog twee keer genomineerd voor een Grammy Award.

Racoon
Na hun optreden in een tot de nok toe gevulde Ziggo Dome, eind april dit jaar, komt Racoon deze zomer ook naar Bospop. Racoon is al meer dan tien jaar een vaste waarde in het Nederlandse muzieklandschap. De band wint in die periode drie Edisons, twaalf 3FM Awards en de Nederlandse Popprijs. Na jarenlange trouwe dienst besluit bassist Stefan de Kroon in 2017 de band te verlaten. Inmiddels is zijn plaats ingenomen door Maarten van Damme.

Bereid je in Weert voor op een lange reeks hits van de band, zoals Love You More, No Mercy, Brick By Brick en de Nederlandstalige single Oceaan. Maar er komen ongetwijfeld ook ongs van hun nieuwste album Look Ahead And See The Distance voorbij.

Meer informatie: www.bospop.nl.

Gary Clark jr.

Simple Minds.

Racoon.

John Hiatt.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties