Wonen

Makelaar kiezen? Dit zijn de 5 tips

Door Rick Burgers van LEQUAL

Je hebt een belangrijke keuze moeten maken en hebt besloten om te gaan verhuizen. Je bent op zoek naar een makelaar en hebt geen idee waar je moet beginnen. Wij gaan je vertellen waar je op moet letten bij het kiezen van een makelaar, want hoe pak je dat aan?

Tip 1. Vraag advies aan familie en vrienden
De mensen om je heen kunnen meer weten dan je denkt. Familie, vrienden, collega’s of kennissen hebben hoogstwaarschijnlijk al een keer zo een proces doorlopen. Een huis verkopen of een huis kopen, bij welke makelaar hebben zij mee samengewerkt? Hebben zij met verschillende makelaars contact gehad? Op deze manier kun je de mening van verschillende mensen met elkaar afwegen. Het kan zijn dat je niet genoeg vergelijkingsmateriaal hebt en je jezelf het makkelijk wilt maken maken om de beste makelaar te vinden. Je kunt ze altijd online vergelijken via Trustoo, dit zijn betrouwbare en geverifieerde bedrijven.

Tip 2. Meerdere makelaars
De verkoopwaarde van jou huis wordt door elke makelaar anders ingeschat. Elke makelaar hanteert andere tarieven, waardoor het vergelijken van deze verschillende partijen soms wel duizenden euro’s kan besparen. Daarnaast heb je op die manier ook inzicht in een divers aanbod per makelaar als je een huis wilt kopen.

Tip 3. Persoonlijke klik
Nadat je meerdere partijen hebt gesproken, kun je het beste bepalen met wie jij een klik hebt. De (ver)koop van een woning is een belangrijke beslissing en dan is het wel verstandig om te kiezen voor een makelaar waar je vanaf het begin een goed gevoel bij hebt. Je hoeft niet dezelfde interesses te delen, maar een persoonlijke klik zal in je voordeel werken. Dan kun je samen een goede samenwerking aangaan met onderling vertrouwen.

Tip 4. Stel vragen die belangrijk zijn voor jou
Op het moment dat er een makelaar langskomt is het van belang om deze tijd zo goed mogelijk te benutten. Vraag naar de belangrijke zaken zoals de geschatte verkoopwaarde van de woning die je wilt (ver)kopen, een realistische verkoop termijn of een waardevermeerderende maatregel en een (ver)koopstrategie die de makelaar voor ogen heeft. In jouw situatie bijvoorbeeld een hoge vraagprijs en een hoog bod of kies je liever voor een lage vraagprijs om meer kijkers te trekken.

Tip 5. Let op dat je niet ongeïnformeerde diensten afneemt
De makelaarskosten zijn op verschillende onderdelen gebaseerd, denk aan procentuele courtage en eventuele opstartkosten. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en lees goed de makelaars offerte door. Sommige makelaars bieden ook ander soort diensten aan die er ook bij inbegrepen kunnen zitten, bijvoorbeeld het beste verhuisbedrijf waar zij een samenwerking mee hebben. Om te voorkomen dat je diensten afneemt en aan het einde van de rit voor een aantal onaangename verrassingen komt te staan.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties