Lezingen

Op 13 november in De Groenhoeve

Peter van Geneijgen verzorgt

lezing 'Slechtvalken in Brabant'

Door De redactie

UDEN - IVN en Vogelwacht Uden houden op donderdag 13 november een gezamenlijke diapresentatie met het thema 'Slechtvalken in Brabant'. Deze informatieve lezing wordt verzorgd door Peter van Geneijgen en vindt plaats in De Groenhoeve, gelegen aan de Artillerieweg 3 in Uden (naast sportcomplex FC Uden). De lezing begint om 20 uur, bezoekers worden om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Een Slechtvalk verorbert een duif op de Petruskerk in Uden.

Specialist op het gebied van slechtvalken is Peter van Geneijgen uit Arnhem. Hij is voorzitter van de Werkgroep Slechtvalk Nederland. Met behulp van een beamer laat hij de aanwezigen een kijkje nemen in de mysterieuze wereld van de slechtvalk. Deze snelle jager eet voornamelijk vogels en heeft het onder meer gemunt op duiven. Zijn menu wordt bepaald door het aanbod in het biotoop waarin hij zich bevindt.
Tot eind vorige eeuw was de slechtvalk een uiterst schaarse broedvogel in Nederland. Mede door het plaatsen van broedkasten op elektriciteitscentrales, kerken en andere hoge gebouwen groeit de populatie sinds 1996 gestaag. In 2012 werd de populatie geschat op ruim honderd broedparen. Van Geneijgen gaat tijdens de lezing dieper in op zaken als broedbiologie, jachttechnieken en beschermingsmaatregelen. Hij toont daarbij aan dat de toekomst voor de slechtvalk in Nederland er rooskleurig uitziet. De verwachting is dat het aantal slechtvalken de komende jaren spectaculair zal stijgen. Vogelwacht Uden heeft vorig jaar een nestgelegenheid aangebracht op de Petruskerk in Uden. Sinds enige tijd houdt zich daar een koppeltje slechtvalken op.

Ongelooflijk snel
Slechtvalken zijn gebouwd voor snelheid en kunnen tijdens stootvluchten ongelooflijke snelheden halen van ruim driehonderd kilometer per uur. De slechtvalk verrast zijn prooi door er van grote hoogte op te duiken. Zo kan hij een zwerm vogels uiteen jagen, waarna hij een van de verwarde vogels achtervolgt en slaat. Dit en nog veel meer wordt deze avond uit de doeken gedaan.

Voor meer informatie over deze lezingavond kan men contact opnemen met Jan-Willem Hermans, 0413-269804 of kijk op www.werkgroepslechtvalk.nl.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties