Lezingen

Dinsdag 3 maart lezing in De Komme

Henk Buijks vertelt in Schaijk over zandwegen

Door Frank van Dorst van Heemkundekring Schaijk-Reek

SCHAIJK - Heemkundekring Schaijk-Reek houdt dinsdag 3 maart een lezing over zandwegen in Noordoost-Brabant. Henk Buijks uit Heesch, regiohistoricus, gaat uitgebreid in op onverharde wegen, de zandwegen, die vroeger de norm waren en nu dreigen te verdwijnen. De lezing vindt plaats in De Komme aan de Netjeshof 2 in Schaijk en begint om 19.30 uur. De lezing is gratis voor leden van de heemkundekring. De entreeprijs voor niet-leden bedraagt 2,50 euro. Dit is inclusief koffie of thee.

Vroeger werden verharde wegen 'kunstwegen' genoemd. De 'echte' wegen waren onverhard, dus modderig in de winter en rul in de zomer. De eerste kunstweg in onze regio was de Rijksweg van 's Hertogenbosch naar Grave, aangelegd tussen 1817 en 1835. Daarna volgde de weg tussen Oss en Heesch.

Wie nu een gedetailleerde wegenkaart van Noordoost-Brabant bekijkt, ziet nauwelijks zandwegen meer. Vele zijn verdwenen als gevolg van ruilverkavelingen en er zijn agrarische ondernemers die zandwegen afsluiten om ze na een aantal jaren om te ploegen. Toch zijn ze er nog steeds, vaak op karakteristieke plekken en elk met een eigen geschiedenis of verhaal. Neem bijvoorbeeld de Ruitersweg tussen Maliskamp (bij Rosmalen) en Zevenbergen. Daar trokken vroeger soldaten langs, vanuit Den Bosch op weg naar kampementen op de Nistelrooijse Heide of bij Reek. Henk Buijks kan er alles over vertellen.

Meer informatie over Heemkundekring Schaijk-Reek vindt u op: www.heemkundeschaijkreek.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties