Exposities

Landgoed Lievendael levert kunst in vele vormen

'We zijn een kunstzinnige, ijverige familie'

Door Freddy Klooté

VELP/GRAVE - Peter Weijnen is een goed verteller. Rustig geeft hij een overzicht van de geschiedenis van het Landgoed Lievendael. Het huis waar hij, pas getrouwd met Gerdy, in 1971 zijn levenswerk begon: “Mijn grote hobby was het houden van dieren. Speciaal met paarden had ik een band. Dus gingen we op zoek naar een boerderijtje, waar dieren bij pasten. We vonden onze plek in Velp. Een origineel oud boerderijtje. Hier op de tentoonstelling hangt een schilderij van de toenmalige eigenaresse. Mooi om te zien hoe het er vroeger heeft uitgezien”.

Ook het Graafs Museum vond de geschiedenis van het Landgoed Lievendael en het werk van zijn (ex)bewoners interessant genoeg om er een expositie aan te wijden. En het was een schot in de roos. Uiteraard was alleen al de geschiedenis van het landgoed een tentoonstelling waard. Peter: “Mariëndaal is eigenlijk bij iedereen bekend, terwijl het Landgoed Lievendael veel ouder is. De naam is een verbastering van Leefdael, de naam van een geslacht dat in het huidige Nederland en België veel bezittingen had. Je ziet het sinds de late middeleeuwen in diverse spellingen terugkomen. Destijds was het complex veel groter. Wat wij nu hebben bestaat sinds Napoleon”.

Verbouwing
Er moest in 1971 flink verbouwd worden: “We wilden het weer in de oude glorie, of stijl, terugbrengen. Ook de grond er om heen had heel wat werk nodig. Het was toen grasland, geschikt voor een gemengd boerenbedrijf. Er was geen struik of boom te bekennen”. Peter Weijnen oogt als iemand die precies weet wat hij wil, daar rustig over na kan denken en dan weloverwogen begint. Met een enorme wilskracht. “Alles wat er nu is hebben we zelf aangeplant. Het is uitgegroeid tot een tuinencomplex met een grote natuurvijver. De ideale plek voor mijn passie, het fokken van paarden. Eerst alleen Friese, later kwamen daar ook Lipizzaners bij. We hebben er echt een soort paradijsje van kunnen maken. We hadden het gekocht met vier ha grond en hebben er later nog één ha bijgekocht om de status van Landgoed te mogen dragen. We hebben het landgoed voor een deel opengesteld en een deel privé gehouden”. Vrouwlief Gerdy: “Het openbare gedeelte loopt vanaf de Schotschestraat. Vanaf de Tolschestraat is het privéterrein. Het open gedeelte is een hele mooie wandelroute geworden die doorloopt naar het bos van Mariëndaal”.

Kunst
De expositie in het Graafs Museum, die loopt tot en met 15 september en van woensdag tot en met zondag is geopend, van 13.00 tot 17.00 uur, vertoont werk van Gerdy Weijnen, dochter Anouk Weijnen en schoondochter Lisetteh Huijsmans. De tentoonstelling is gebaseerd op het leven en werken op het Landgoed Lievendael.
Gerdy: “Ik ben in Engeland naar een kunstacademie geweest. Ik deed er eerst keramiek en later stoffen. Na ons huwelijk en de geboorte van drie kinderen, samen met de opbouw van het landgoed, was er eerst weinig tijd om mijn artistieke drang te uiten. Maar toen alles goed liep ben ik toch weer aan de slag gegaan. Eerst met een cursus Hindeloopen die ik thuis heb gegeven. Ook ging ik weer naar school: de Vrije Academie in Nijmegen. Daar deed ik weer keramiek. Na mijn studie ben ik workshops gaan geven. Ik heb een oven gekocht zodat we alle werk ook echt konden afmaken. Mijn werk is nooit realistisch, wel altijd herkenbaar”. Peter: “Onze jongste dochter Anouk heeft opleidingen tekenen en kunstgeschiedenis gedaan. Ook ging ze schilderen. Omdat ze thuis was opgegroeid tussen de dieren en goed heeft leren kijken heeft ze hier prachtige schilderijen en sculpturen in brons tentoongesteld. Ze woont in Budel-Dorplein waar ze haar eigen galerie ’t Trappenhuis heeft”. Gerdy: “Schoondochter Lisetteh geeft les op de Kunstacademie in Tilburg en doet rondleidingen in De Pont in Tilburg. Zij hangt hier met etsen en zeefdrukken. Een enorm talent. Ze slaagde al cum laude bij haar afstuderen. Ze woont in Den Bosch en leeft voor haar kunst. Ze heeft in het hele land exposities gehad”.

Een gedreven familie. Een ijverige familie. Gerdy: “Dat hebben ze van Peter. Die heeft naast zijn werk op het landgoed in ontelbare commissies en besturen gezeten”. Peter antwoordt bescheiden: “En ik heb het van mijn vader”. Hij staat op en verontschuldigt zich: “Ik heb over tien minuten de volgende afspraak”. Niets te merken van haast. Hij doet het gewoon.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties