Exposities

Tentoonstelling Lichter dan lucht in Graafs Museum

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Vanaf zondag 27 mei is de tentoonstelling Lichter dan Lucht te zien in het Graafs Museum. Grave is sinds enige jaren de stad van de ballonvaart. Al enige jaren organiseert Pascal Noor en zijn team in augustus een evenement waar duizenden mensen op afkomen. Het is 235 jaar geleden dat op 21 november 1783 voor het eerst de mensen zich aan de zwaartekracht wist te ontworstelen. Reden genoeg voor het Graafs Museum om een tentoonstelling rond het thema ‘ballonvaren’ te organiseren.

Tot 9 september is er een uitgebreid overzicht te bewonderen van wat de ballonvaart de afgelopen twee eeuwen teweeg- en voortgebracht heeft. Er zijn unieke privé objecten te bewonderen, afkomstig uit Frankrijk, die nog niet eerder in het openbaar te zien zijn geweest. De tentoonstelling omvat historie, techniek, cultuur en curiositeiten. De opening wordt door Pascal Noor verricht.
De eerste heteluchtballon is bedacht en gebouwd door de gebroeders Montgolfier uit Annonnay in Frankrijk. Deze weliswaar kortstondige ballonvaart, en die er kort daarna volgden, leidde prompt tot een hype. Het publiek was enthousiast. En niet alleen in Frankrijk, maar ook in Engeland en de lage landen. Sensatie alom en de ballonvaart inspireerde menig kunstenaar tot bijzondere uitingen, in de literatuur, amusement en het bevorderde natuurlijk ook de wetenschap. Die rage duurde maar liefst tot het begin van de vorige eeuw. De hype die na de eerste ballonvaarten ontstond was werkelijk ongekend. Alles waarop ook maar een ballon kon worden afgebeeld kwam ervoor in aanmerking: kleding, meubels, tabaks- en snuifdozen, wandborden, waaiers, keramiek, boeken. In het Graafs Museum is onder meer een prachtige waaier van het huis Duvelleroy te zien en een porseleinen théière met een geschilderd ballontafereel, gesigneerd: H. Pierson.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties